6 gün harbi (Haziran 1967 Arap-İsrail savaşı)

Tarihte Neler Oldu | | Ocak 30, 2011 at 4:10 pm

Diplomatik girişimlerin sonuç vermemesi, Mısır ile Suriye'nin İsrail'e savaş açma konusunda anlaşmaları ve bu anlaşmaya Ürdün'ün de katılarak 5 haziran da savaşı başlatmaları üzerine yürütülen sıcak çatışma İsrail'in Judea, Samarya, Golan tepeleri, Gaza şeridi ve tüm Sina yarımadasını da toprakları arasına katması ile sonuçlandı.


Odaya girdiğimde bir tuhaflık farkettim. Her zamanki gibi aynı anda birçok arap radyosu birden çalıyor. Ancak, her zamankinden farklı olarak içlerinde hiç müzik çalanı yok.
Hepsi birden bangır bangır heyecanla arapça birşeyler anlatıyor, çocuklar da hepsi pür dikkat dinliyorlar. (Bir kelimesini bile anlamıyorum..) Yurtta 12 kişilik odada farklı arap ülkelerinden gelen 11 arap arkadaşla birlikte kalıyorum.

Rıza’ya “olay nedir?” diye sordum. Meğer “Savaş” başlamış…

Hayret ki hepsi de pek keyifliler. Bir kısmı sevinç tezahüratları yapıyor. “İsrail’i yok ediyoruz, haritadan sileceğiz”, “dünyada artık İsrailli diye birşey kalmayacak” diyorlar.. Hayret ki hayret birşey. İnsan bir savaşın nesine sevinir ki?

Meğer.. Mısır, Ürdün, ve Suriye birlik olmuşlar, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Sudan ve Cezayir’in de yardımlarıyla İsrail’e karşı hep birden ve aniden savaş açmışlar. Doğudan, batıdan ve kuzeyden ayni anda saldırıya geçilmiş.

“”Yazık değilmidir?”” dediğimi hatırlıyorum. “O kadar kocaman ülke birlik olup henüz yirmi yaşında bile olmayan küçücük bir ülkeye saldırmışsınız?”.

“Hayır” onlara göre “İsrail bunu çoktan hak etmiş”miş.

“”Onların yaşamaya hakları yokmuş,… dünyanın onlardan temizlenmesi gerekliymiş !!!””.

Bu kadar büyük ve çok sayıdaki ülkenin küçücük bir ülkeyi işgal etmesi ve ele geçirmesi herhalde çok uzun sürmemeliydi. Çünkü bu ülkelerin uçaklarının tanklarının teçhizatının ve askerlerinin sayısı İsrail’inkilerin neredeyse on katı vardı.

Ama aniden tersine haberler gelmeye başladı. (Bizim basından takip ediyorum.)
İlk gün İsrail Mısır uçaklarını havalanamadan vurmuş. Gelmiş radar üssünü basmış. Radar cihazlarını söküp ülkesine götürmüş. Tankları çölün ortasında hava bombardımanıyla durdurmuş. Trajikomik bir olay da İsrail’lilerin Mısır zırhlı birliklerinin harekatını “halkına erken zafer muştulamak isteyen” Cemal Abdülnasır’ın radyo konuşmasından öğrenmiş olmaları. Henüz çölü geçip hedefe ulaşamamış olan tanklar hava bombardımanıyla berhava ediliyor. Mısır uçakları da henüz kalkamadan vurulduklarından bir engeleme yapamıyor. Bunların hepsi Kahire radyosunun zafer ilan ettiği ilk iki günün içinde oluyor.

Üçüncü gün Mısır’ın stratejik önemi olan Şarm El Şeyh düşüyor. Suriye kuvvetleri Golan tepelerinden geri sürülüyor. Aynı gün Ürdün Kudüs’ü ve Batı Şeria’yı kaybedip teslim bayrağını çekiyor.

Birinci gün halkına zafer muştusu veren Mısır devlet başkanı ve birleşik kuvvetler başkomutanı Cemal AbdülNasır’ın üçüncü gün radyodaki konuşmasını duymalıydınız.

Devlet başkanı radyoda hüngür hüngür ağlıyor. “Hiç koskoca devlet başkanı bunu yapar mı?” demeyiniz. Hüngür hüngür ağlıyor. Ağladıkça bizim odadaki arap öğrencileri de ağlatıyor. Odada sesli sesli ağlayanlar var. Hiçbirisinin ağzını bıçak açmıyor.. Tüm Sina yarımadası İsrail kontroluna geçmiş…. Ve Mısır da üçüncü günün sonunda İsrail’e teslim bayrağını çekiyor.

Ürdün ve Mısır’ın büyük toprak kayıplarıyla daha üçüncü günde teslim olmalarının ardından Suriye savaşı biraz daha sürdürmeye kararlı görünse de Golan tepelerini kaybedişinin ardından beşinci günde o da teslim bayrağını çekiyor.

Aradan geçen 40 yıl içinde İsrail askerinin dünyadaki imajı çook değişti..

En başından en sonuna kadar tüm savaş toplam “”132 buçuk saat”” (yani altı günden az) sürüyor. O yüzden tarihe altı gün savaşı olarak geçti. Toplam İsrail zayiatı 700 kişi, arap zayiatı ise 15bin’den fazla.

Peki ama kim bunun bir zafer olduğunu söyleyebilir ki? O gün bu gündür aslında savaş sürüyor. Bir yandan hiçbir işe yaramayan diplomasi, öte yandan intifada, canlı bombalar ve roket saldırılarıyla sürdürülen ve oradaki dinler ve devletler varlığını sürdürdükçe asla bitmeyecek gibi görünen savaş…

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.