Hangi Paket (bundle) Size Göre ?

Zeitgeist / Denemeler | | Eylül 12, 2011 at 2:05 pm

Sandalyeyi yapabilmek için size o kadar çok ayak gerekmiyor, ama elinizde bulunsun, başka sandalyeyi yaparken kullanırsınız, hem ucuz..

1990’lı yılların başlarında türkiye’deki OEM bilgisayar malzemeleri piyasasında tam bir kaos hüküm sürmeye başlamıştı. Her ürünün senede 2-3 yeni versiyonu ortaya çıkmakta ve her malzeme grubunda onlarca üretici, yüzlerce tedarikçi firmanın hepsi türkiyede birbirleriyle rekabet etmeye çalışmaktaydı. Kanlı mücadeleler oldu. Büyük paralar kazanıldı ve batırıldı. Sonunda zaman geldi hemen her satıcının elinde satması gittikçe imkansız hale gelen büyük miktarda bazı (modası geçmiş) malzemeler birikmeye başladı.

Ticari deha işte bu gibi durumlarda gerekli oluyor. O sırada türk aklı imdada yetişti ve hemen “BUNDLE” diye birşey icat edildi. Türkçede mevcut “”çıkın, demet, bohça, balya v.b.”” birçok sözcük yerine ingilizcesinin tercih edilmesi anlaşılabilir bir durum.

Buna göre her satıcı (diğerleriyle anlaşmalı olarak) elinde başkasında olmayan ama mutlaka gerekli bazı malzemelerden ediniyor, bunu satılması çok güç olan diğer malzemelerle birlikte paketleyerek(bundle) satıyordu. İstediğiniz malzemeden sadece “A” firmasında bulunmaktadır. Fiyatı da uygun. Ancak yanında istemediğiniz diğer 3 çeşit (zor satılan) demode maldan da almak zorundasınız. Satıcı paketi (bundle) bozdurmuyor.. Yersen !. Tapon mal mecburen basiretsiz tüccarın değil tüketicinin elinde patlayacak. İyi icat değil mi?

Sonra farkına vardım ki bu icat öteden beri türkiyede her piyasanın bezirganları tarafından her türlü mala(ve siyasete) sürekli olarak uygulanmaktadır. Şimdi nereden aklıma geldi… Şu anda ülkemdeki siyasi manzaradan.

70’li yılların sağcılık ve solculuğu gibi 21. yy başlarında da ülkemde (diğerleri bunların çeşitli melezlerinden ibaret olmak üzere) başlıca 3 siyasi kanat bulunmaktadır.

1. İnanç özgürlüğü savunucusu AB’ci, ABD’ci liberaller;

Bundle’daki gizli malları: “siyasal islam, mahalle baskısı, Ali Dibo’culuk, cemaatçi şeriatçı kadrolaşma, tarikat ekonomisi, aferizm, nepotizm, okasyonalizm, fırsatçı kadroculuk, din referanslı rüşvet ve irtikap”

2. Demokrasi ve insan hakları savunucuları;

Bundle’daki gizli malları: “kürtçü faşizm, ırkçılık, ayrılıkçı terör, PKK, APO, nasyonal sosyalizm, ve Pandora’nın kotusundaki diğer tüm kötülükler”

3. Atatürkçü, laik ve bağımsızlıkçı cumhuriyetçiler;

Bundle’daki gizli malları: “ırkçı militer faşizm, askeri vesayetçi darbecilik, ergenekon, cingoizm, jakobenizm, okasyonalizm, statizm, izolasyonizm”

Piyasada sadece bu üç mal var. Birinden birini seçmek zorundasınız. Anlaşıldı mı !.

Sadece etiketlerinde yazılanı değil, bundle’daki gizli mallarını da inceledikten sonra siz bu 3 siyasi kanattan hangisini kendinize daha yakın buluyorsunuz?… Onu söyleyiniz. Lütfen düşüncenizi çekinmeden açıklayınız..

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.