Ding Yu’nun İdam Şovu

Zeitgeist / Denemeler | | Mart 12, 2012 at 4:44 pm


İpek eşarpları, kusursuz makyajıyla her cumartesi akşamı kırk milyondan fazla izleyicisinin karşısına geçip şovunu sunmaya hazırlanıyor Ding Yu hanım. Bu hanımın modern televizyon sunucusu havasıyla beş yıldır sürdürdüğü program bana göre dünyanın en iğrenç canlı gösterisidir.

Pirime-time’da sunulan bu reality gösterisine her hafta yeni bir idam mahkumu çıkarılıyor. Ding Yu elleri kelepçeli, ayakları prangaya vurulu ve şov boyunca gardiyanları hemen yanı başında bulunan mahkuma ekran karşısında suçlarını itiraf ettiriyor. Ekran karşısında kendisine hakaret ederek toplumdan özür dilemesini istiyor. Bazen aile üyelerinin de bulunduğu sahnede mahkum iyice aşağılanıyor, özür ve af diledikten sonra sahneden çıkartılıyor ve genellikte programdan hemen sonra da idam ediliyor.

Ding Yu hanım her yıl 3,500’den fazla kişinin idama gönderildiği Çin’de programına çıkartacağı konukları titizlikle seçiyor. Haftada 70 kişinin idam edildiğini düşünürsek programa çıkartacağı kişiyi bulmakta çok da fazla zorlanmıyor olmalı. Tahmin edilebileceği gibi aslında idamların büyük çoğunluğu rejim muhalifi, veya devlete karşı şuç işlediği farzedilen siyasi mahkumlardan oluşuyor. Ama Ding Yu programına bunları değil de “çocuk katili” gibi tüm izleyicilerin infial duyacağı farzedilen suçlardan mahkum kişileri getiriyor. “”Herkes senden nefret etmeli”” şeklinde mesajlar veriyor.

Programa mahkuma havadan sudan, neleri sevdiği, hangi müzikleri dinlediği gibi soruların sorulmasıyla başlanıyor. Sonra aniden işlediği suçların detaylarına geçilerek mahkuma tacize başlanıyor. İyice ezmeden ve özür diletmeden de bırakılmıyor. Devletin ölüme mahkum ettiği kişileri ailelerin görme izni bile yok. Ama programda mahkumun ailesine iletmek istediği son sözleri, elveda mesajları soruluyor. Programın kapanışında mahkum idama götürülüyor. İdamlar ya kurşuna dizme, ya da zehir enjekte edilerek yapılıyor. İdam mangaları yaklaşık 20 kişiden oluşuyor.

Henan eyaletinden yapılan ve izleyicinin büyük ilgisine mazhar olan bu program beş yılda 250’den fazla mahkumu ekrana çıkarmış. Sunucu Ding Yu bu programla ünlü bir şahsiyet haline gelmiş.

Çin'deki idamların büyük çoğunluğu devlete karşı suçlardan dolayı mahkum olanlar.

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.