Marmaray ve Yeni Metro

Münakalat – Muhaberat Mevzuatı | | Ağustos 1, 2010 at 4:39 pm

Denizaltı treni borcumuz 2,5 milyar dolar


önceki yazı

önceki yazı

6 Mayıs 2004’de anlaşması imzalanan bu projeye göre İstanbul Boğaz’ının altından 1.4 km boyunda bir tüp geçiriliyor. Deniz seviyesinin 60 metre aşağısından geçirilen, her biri 130 metre boyunda 10 bin ton ağırlığındaki 11 kısımdan oluşan bu bölüm 2008 Eyül’ünde tamamlandı. Aslında proje, tüp dahil toplam 13.6 km yeraltı geçişi ile mevcut 63 kilometrelik banliyö treni demiryolu ve güzergahının revizyonunu da içermekte. Sonuç olarak bitiğinde Gebze’den Halkalı’ya toplam 63 km’lik kesintisiz bir tren hattı olacak. Üçüncü bir paralel hat eklentisiyle her yönde saatte 75 bin yolcunun bir uçtan öbürüne 104 dakikada ulaştırılması planlanmış. Anadolu yakasında Gebze’den başlayıp Üsküdar’dan, Ayrılıkçeşme’den boğazın karşısındaki Kazlıçeşmeye, oradan da Yenikapı ve Sirkeci bağlantılarıyla bir yanda Taksim Levent metrosuna, öbür yanda Halkalı banliyösüne ulaşıyor. Trenlerin birbirinden iki dakika arayla hareket edebileceği hesaplanmış.

Geçiş güzergahında (Avrupa yakasında) kimi M.S. dördüncü yüzyıldan, kimi M.Ö. altı binlerden kalma arkeolojik kalıntılar bulunması dolayısıyla yaşanan gecikmelere rağmen, projenin 2012’de tamamlanması ve 2013 yılında kredinin geri ödemesine başlanması bekleniyor. Halen 4 yıllık gecikme var. Projenin tamamlanması ile İstanbul şehir içi ulaşımındaki raylı ulaşımın payının %3.6 dan %27.7’ye çıkacağı hesaplanmış. Bu oran Tokyo (%60) ve New York (%31)’un ardından İstanbul’u raylı ulaşımda dünyanın üçüncü büyük kenti yapacak.

Kasım 2008’de Hyundai Rotem ile 580 milyon Euro’luk hareketli aksam (tren/vagon) sözleşmesi imzalandı. Her biri 22 metre boyunda, paslanmaz çelikten mamul onar ve beşer vagondan oluşan tren katarları kullanılacak. Kısmen Türkiye’de monte edilecek vagonlardan ilki 2011 (160 adet vagon) ve sonuncusu 2014’de olmak üzere toplam üç partide Marmaray’da kullanılacak.

Marmaray inşaatı 7.0 ve üstü şiddete deprem beklentisi %77 olan aktif haldeki Kuzey Anadolu fayının 18 km yakınında yer alıyor. Bu şiddette bir depremde tünelin üzerinde inşa edildiği toprağın sıvı gibi hareketleneceği farzedilmiş ve buna karşı önlem olarak da deniz dibinin 24 metre altına kadar derinliğe endüstriyel harç enjekte edilmiş. Böylelikle tünelin su geçirmeyeceği ve depreme dayanıklı olacağı farz ediliyor. Eğer bir yerinden patlarsa kapanarak eklem yerlerinden tünele girecek suyu tıkayacak kapaklar da mevcut.

Geçen zaman içinde projenin kredi yükü artmış. 2006 Nisan ayı itibariyle bir Japon bankasına (JBIC) borç 111 milyar Japon Yeni, Avrupa Yatırım Bankasına (EIB) ise 1.05 milyar Euro tutarında. Projenin toplam maliyeti 2.5 milyar dolar olarak kabul ediliyor.

sonraki yazı

Sonraki yazı


Siz toplu ulaşım istiyordunuz… Alın işte size toplu ulaşım. (Hadi gine iyisiniz… Bıyıklılar sizin evden işe/okula ulaşım probleminizi çözdüler). Eğer hala bir işiniz varsa ve İstanbul’da çalışan 1 milyon kişiden biri iseniz payınıza düşen faizli Marmaray borcunuz yaklaşık beşbin dolar olacak. Ama bu İstanbul belediyesinin girişmiş olduğu metro yatırımlarının üçte biri bile değil. Toplam metro masrafı bunun en az dört katı olacak. Sadece bilet paralarıyla bu borcun ödenmesi güç olacağından bu ulaşım yolunu hiç kullanmayanların da ödemesi gereken ilave bir ‘metro vergisi’ düşünülüyor.

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.