Biz nereden geldik? Nereye gidiyoruz?
Gelecek De Gelecek | Ray Kurzweil | Haziran 6, 2011 at 4:27 pm
Singüleriteye doğru gerisayım: Biyolojik evrim de insan teknolojisi de sürekli hızlanarak, (yani bir sonraki olayın daha kısa sürede gerçekleşmesi ile) gelişmektedir. Örneğin, hayatın başlangıcından hücrelerin ortaya çıkmasına geçen süre iki milyar yıl, oysa PC'nin ortaya çıkmasından internete kadar gereken süre sadece 14 yıl.
Evrime lineer bakış: Bir önceki tablodaki verileri logaritmik yerine doğrusal çizdiğimizde son sönemdeki gelişim hızlanması çok daha çarpıcı görünüyor ayrıntılar görünlemez hale geliyor. Doğrusal perspektiften bakıldığında bütün önemli olayların hepsi kısa bir süre önce olmuş gibi görünüyor.
Farklı kaynakların belirlemelerine göre dünya tarihinin en önemli dönüm noktaları.
Evrimle ilgili 15 görüş: Dünya tarihindeki dönüm noktalarının 15 farklı kaynağa göre sıralaması bize tarih boyunca evrimin tarih boyunca hep önce biyolojik sonra teknolojik safhası ile düzgün bir ivmelenme eğilimi içinde olduğunu göstermektedir.
Bilgi işlem teknolojisindeki gelişme evrim işlemlerindeki exponansiyel verim artışına mükemmel bir örnek. Bilgi işlemin başından 1000 dolara ilk MIPS(saniyede milyon işlem) noktasına ulaşmamız 90 yıl sürmüştü. Oysa şimdi ayni maliyetle 1 MIPS hız artışı her 5 saatte bir gerçekleşiyor.