Artık savaşlar askersiz yapılabilecek !

Gelecek De Gelecek | | Aralık 5, 2012 at 7:36 pm

Gelecek dönemin savaşlarında (eğer olursa) düşmanın üzerine allahallahallah diye koşarak saldıracak askerlere artık hiç ihtiyaç kalmayabilir. Sınır karakollarında, üslerde, tesislerde soğukta, karda kışta ayakta dikilen nöbetçilere, devriye’lere olan ihtiyaç tamamen bitebilir. Hatta o gün belki şimdiden de gelmiştir.

SCAN EAGLE

Boeing firmasının bir yan kuruluşu olan Insitu tarafından özellikle denizde balık(ton balığı sürülerini) bakmak için geliştirilmiş bir ticari insansız hava aracıdır. Ancak 2004 Irak savaşında da askeri amaçlarla kullanılmıştır. Stabilize elektro-optik ve/veya kızıl ötesi kamerası, stabilize taret sistemli, 100km erişimli iletişim sistemine, ve 20 saatten fazla havada kalabilme özelliğine sahiptir. Kanat açıklığı 3m olup ortalama hızı saatte 111km dir. Havaalanına gerek duymaz. Fırlatması için Insitu patentli SuperWedge denilen bir pnömatik katapult kullanılır. İnişi için de 15m bir direğin ucuna takılı ipli kancadan oluşan SkyHook isimli bir sistem bulunur. Bu sistem hem uçağın hem de direğin üstündeki hassas GPS’ler sayesinde uçak geri dönüşünde havada yakalamaktadır. Komple bir ScanEagle sistemi nin dört uçak, SuperWedge, Skyhook, ve kontrol sistemleri de dahil olmak üzere fiyatı 3.2 milyon dolar.


FIRE – X

Northrop Grumman ve Bell Helicopter’in birlikte geliştirdikleri ‘Fire-X’ isimli orta menzilli pilotsuz helikopter ümit vaat ediyor. FAA-onaylı Bell-407 helikopter platformunda geliştirilen bu araç 14 saati aşan sürelerde havada kalabiliyor ve 1,5 tonu aşan ağırlıkları uzun mesafelere taşıyabiliyor.

RQ – 170 Sentinel

Geçen yıl bu zamanlarda İran ABD’nin bu çok gizli son model hayalet insansız hava aracından bir tanesini yakalamış ve TV’de sergilemişti. Bu kuyruksuz ve radara görünmeyen (hayalet) uçağın kanat açıklığı 26 metre, boyu 4.5 metre ve yükekliği sadece 1.8 metre. Kalkış ağırlığı yaklaşık 4 ton. Yaklaşık 15.000 metre yüksekten uçabiliyor. Saldırı, istihbarat ve elektronik savaş için kullanılabiliyor. Yaklaşık 5 yıldır sahada (Afganistan başta olmak üzere) kullanılmakta. BinLadin’in öldürüldüğü harekatın canlı operasyon görüntülemesi de bu uçakla yapılmış. Uçağa “Kandahar’ın Hayvanı” şeklinde bir isim de verilmiş.

GUARDIUM

Guardium UGV(insansız kara aracı) TomCar şasisinde yapılmış. Taktik otomatik konumlandırma sistemine sahip. Yolda ve arazide saatte 80km hızla seyredebiliyor. 300kg yük taşıyabiliyor. Aracın hayati kısımları zırhlı. Video ve termal kameralar ile muhtelif algılama cihazlarına, otomatik hedef algılama ve yakalama sistemi , hassas mikrofon, güçlü hoparlörler ve iki yönlü radyo sistemine sahip. Uzaktan kullanılabildiği gibi otonom olarak da destinasyonu bulabiliyor. Ana kumanda merkezinden kontrol edilebilen öldürücü veya öldürücü olmayan silahları kullanabiliyor. Ana kumanda merkezi Guardium araçlarından oluşan insansız bir devriye sistemini işletebiliyor. Bu araçlar nöbet veya rutin devriye görevlerine çıkabildikleri gibi, bir erken uyarı sistemi ya da çevre savunma sisteminin ikazıyla kendiliğinden baskına mukabele ya da göreve çıkabiliyor. Ana kumanda merkezinde araçların her birine göre ayrı otomatik taktik alan tanımlaması, doktrin ve haber alma, araçlar için operasyon planlama ve programlaması desteği bulunuyor. Her araca kumanda merkezi dışından ayrıca elle uzaktan kumanda yapılabiliyor. Halen İsrail sınır güvenliği operasyonlarında faal.


CEPHEDE ARTIK ASKERLER YERİNE MAKİNELER ÇARPIŞACAK

Artık cepheye hiç asker sürmeden her yerde savaşmak mümkün.

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.