Uçmanız için 7 yeni muhteşem hava aracı

Münakalat – Muhaberat Mevzuatı | | Mart 13, 2021 at 5:38 pm

Eskiden ilk Süpermen’i bilirdik uçarak giden herkesi kurtaran, sonra pek çok diğerleri ve en son da Demir Adam çıktı. Düşünürdük acaba bir gün biz de böyle uçabilir miyiz diye. İşte şimdi artık o gün geldi ve insanların bulundukları yerden kolayca havalanıp uçabilecekleri çeşitli yeni araçlar çıktı. Adına ister uçan sırt çantası, motosiklet, kaykay, jetpak, jet giysi deyin henüz mükemmelliğe ulaşmış değiller gerçi, fiyatları da yarım milyondan bir milyon dolara kadar çıkıyor. Ama şimdiden piyasada varlar. Çok uzun bir süre değil belki birkaç on yıl içinde sizin de bir tane olabilir. Bence yerli ve milli otomobilden daha önce bunlardan birine kavuşmayı düşünmelisiniz. Burada size aslen yüzlerce çeşidi olan bu araçların öne çıkanlarından sadece 7 tanesini tanıtmak istiyorum.

1. JB 11 JETPACK

Boş ağırlığı: 52 kg  Max İtme gücü: 240 kg (yüksekliğe göre değişir) 
Azami hız > saatte 120 mil
En fazla uçuş süresi : 10 dk (pilot ağırlığı ve yüksekliğe göre değişir)  
Yakıt: Kerosen dizel
Azami irtifa: 15 bin feet
JB 11 modelinde dikey uçuş için modifiye edilmiş 6 turbo jet bulunuyor. Her jet motoru 41 kg itki gücüne sahiptir. Jet motorları arasındaki denge bir sofistike bilgisayar kontrolüne sahiptir. Öyle ki beklenmedik bir jet motoru arızasında dahi pilotun kontrolü ve inişi gerçekleştirmesi sağlanır. 

2. ARCABOARD

“Geleceğe Dönüş” filminden hatırladığımız “uçan kaykay” ın şimdiki en meşhur markası ArcaBoard. En fazla 110 kg ağırlığında bir insanı taşıyabilen bu elektrikli kaykay sahip olduğu 36 yüksek güçlü fan sayesinde 272 beygire ya da 1913 Newton’a eşdeğer itki gücüne sahip.  En fazla 60 dakikaya kadar(yüksüz) tam yük ile 6 dk havada kalabiliyor ve saatte 20 km kadar bir ileri hız ile yaklaşık 2 km mesafe gidebiliyor. Havacılıkta kullanılan kompozit materyalden yapılan şasisi sayesinde bu aracın toplam ağırlığı sadece 10 kilogram.

3. FLYBOARD AIR

Bir uçan kaykay ile jetpack’in birleştirilmiş hali gibi olan bu cihaz kerosen yakıtıyla ve 5 adet gaz türbiniyle çalışıyor. 2016 yılında uçan kaykay ile havada en uzağa gitme rekorunu 2.252 metre ile kırmıştı. 3.000 metreye kadar yükselebiliyor, saatte 150 km ileri doğru gidebiliyor ve havada 10 dakika kalabiliyor. Taşıyabildiği yük 102 kg. Manş denizini (35 km) ortada bir defa yakıt alma kaydıyla 20 dakikada geçerek güvenli iniş yapmış. Aracın mucidi Franky Zapata’ın en son geliştirdiği uçan otomobilin de 10 türbinli olması, saatte 400 km’ye varan bir hıza ulaşması ve menzilinin 110 kilometre olması bekleniyor.   

4. HOVERBIKE

Bu araç da StarWars evreninden ve video bilgisayar oyunlarından esinlenilerek üretilmiş bir tür uçan motosiklet. Dünyanın ilk uçan motosikleti de deniliyor ama sürücüsüz olarak da yük taşıma gibi işlerde kullanılabilir. Kullanılması motosikletten daha kolay.  Çıplak ağırlığı 110 kg, azami brüt ağırlığı 270 kg olarak tasarlanan bu araç 80 kW güç,  7500 devirli motoruyla 295 kg itki gücüne sahip.

5. LILIUM JET

İlk uçuşunu 2017’de yapan Eagle 2 koltuklu prototip uçağın boş ağırlığı 440 kg ve yüklü azami ağırlığı 640 kg olmakta idi. 5 koltuklu prototipi ise ilk olarak Mayıs 2019’da uçuruldu. Sağ ve sol ön kanatlarda 12’şer, arka kanatlarda ise altışar, olmak üzere 36 tane borulu fan elektrik motoru ve bunları besleyen 1MW güçte lityum iyon aküleri bulunuyor. Borulu fan motorları sabit kanatlar üzerindeki “flap” adı verilen 12 hareketli kanatçıkta yer alıyor. Bu sayede dikine iniş kalkış yapabilen dünyanın ilk tam elektrikli uçağı. 5 koltuklu model 300 km menzile ve saatte 300 km en fazla hıza sahip. Yarı otonom ve tam otonom olarak uçabiliyor. 

6. ALPHA JETMAN

İsviçreli havacı Yves Rossy tarafından 25 yıllık bir çalışmayla geliştirilip inşa edilen yarı esnek karbon fiber kanatlı, dört tane P400 Jetcat motorlu giyilen bir sistemdir. Kanat açıklığı 2,4 metre olup kerosen yakıtla çalışır. 54 kg ağırlığındaki bu araç saatte 407 km hıza ulaşabiliyor ve 88 pound itki gücüne sahip. 6100 metre yüksekliğe çıkabiliyor ve 13 dakika havada kalabiliyor. Medyada buna Jetman, Airman, Rocketman, Fusionman gibi isimler takılmış.

7. GRAVİTY  JET SUIT

Bu araç 5 jet türbini ve kontrol sisteminden oluşan bir sırt giysisi. Jet A1 yakıtı veya dizel kullanıyor. Ağırlığı 27 kg. 5-10 dakika havada kalabiliyor. Hız rekoru şimdilik saatte 137 km.  

***

Ortak özellikleri ise hiçbirinin bir kamu araştırma kurumunun, üniversite veya bir büyük küresel şirketin araştırma ekiplerinin tasarım ürünü olmaması. Hemen hepsi küçük şirket sahibi veya amatör bireysel girişimcilerin uzun yıllar süren çalışmalarının eseri.  

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.