Musk, Erdoğan, Bahçeli, Perinçek

Hikayeler / İnsanlık Halleri | | Haziran 9, 2022 at 2:57 pm

“Türkiye’de Elon Musk’lar türememesi” konusuında siz ne düşünüyorsunuz?

Elon Musk 2002’de sıfırdan başladığı yenilikçi şirket girişimciliği işinde görülmedik bir hızla büyüyüp şirketlerini hemen her sene iki katına çıkartarak şu anda 50 yaşında trilyon doları aşan şahsi finansal büyüklüğüyle de zirveye oturmuş durumda. ABD’nin yanı sıra Çin’de Avrupa’da dünyanın farklı noktalarında devasa fabrikaları var. Ama daha da önemlisi geniş küresel hayran kitlesi ile hak ve özgürlükler savunucusu önemli bir kanaat önderi ve siyasal figür haline geldi. İfade özgürlüğünün sınırsız olması gerektiğine inanıyor. Halen Web’de 427 milyonu aşan noktada onun adı geçiyor.

Ayni kritere göre bizdeki siyasal önderlerin reytingleri ise R. T. Erdoğan 49 milyon, Bahçeli 9,2 milyon Perinçek ise 1 milyon.

Bahçeli ve Perinçek halen “tek adam yönetimi” olarak anılan yeni rejimin başkanı Erdoğan’ın gittikçe azalan siyasi desteğine rağmen ayakta durabilmesini sağlayan iki siyasi önder konumunda. Üç önderin temel ortak noktası demokrasiye değil “otokrasiye” inanmaları, ifade özgürlüğü başta olmak üzere her türlü sivil özgürlüğü “çok tehlikeli” olarak görmeleri ve bu özellikleri ile Elon Musk’ın tam 180 derece karşısında durmaları.

Bahçeli 27 Mayıs darbesinin kuvvetli adamı “başbuğ” Alparslan Türkeş’in kurduğu ve bir tür milis gücünü de içeren siyasi hareketin son temsilcisi, Bozkurtlar ve ülkü ocaklarının kurucusu. Kendisine “Kingmaker” denmesinin sebebi 40 yıl öncesinden bu yana %10’u geçmeyen kendi tabanıyla siyasi olarak karşısında göründüğü hareketin aniden yanına geçerek iktidar olmasını sağlamaktaki başarısı.

Öcalan ve Perinçek

Bir bakıma ayni özelliklere sahip bir diğer lider Perinçek de Türkiye’deki Maocuların lideri olarak başladığı siyasi kariyerinde 1968’den bu yana FKF, DevGenç, SP, İP, TİKP, TİİKP, Ulusalcılık, Aydınlık, Talat Paşa Komitesi, Mustafa Kemal’in Askerleri, TGB, Vatan Partisi gibi hareketlerin önder rollerini üstlendi. Parti siyasi tabanı çok güçlü olmasa da özellikle medya ve yayınlarının da etkisiyle silahlı kuvvetler ve yargı bürokrasisi içinde çok etkilidir. Medyadaki gücü ve yıllardır yayınladığı eserleriyle onu “Kemalizm” doktrininin de kurucu önderi olarak nitelendirmek hatalı olmaz.   

Türkiye’nin yeni rejimindeki “hükümet güdümlü” yeni ekonomi modeli ile son 20 sene içinde dünyanın 19’ncu büyük ülkesi konumundan 23. ülke konumuna düştük. Sürekli geriliyoruz. Yani ekonomimiz çok kötü yönetiliyor, hatta kimilerine göre hiç yönetilemiyor. Nüfusu onda birimiz olan dağ ülkesi İsviçre bile ekonomisiyle bizim çok önümüze geçti. Elon Musk’ın şirketleri ile ülkemizin ekonomik performansları arasındaki bu devasa fark acaba yöneticilerimizin zihniyetleri arasındaki büyük farklılıktan kaynaklanmış olabilir mi? Geçen gün D. Bahçeli’nin “”Elon Musk’lar Türkiye’de türemesin”” açıklaması dikkatimi çekti.

Acaba Elon Musk’ların ülkemizdeki “hiç istenmeyen” özelliği nedir? Aslında çoğul ifade edilen Elon Musk’dan dünyada birkaç tane yok. Küresel yorumcular onun başardıklarıyla ilgili “sanki dünyaya uzaydan düşmüş gibi, bu kadar çok şeyi bir arada nasıl başarabiliyor?” diye hayretlerini ifade ederlerken onun “özgürlükçü” yaklaşımı bizim siyasi önderlerin öfkesini cezbediyor.

Ülkemiz sosyoekonomik yönetiminin en üst noktasındaki üç kişi (Erdoğan, Bahçeli, Perinçek) ile Elon Musk’ın medya’da yer alan ve çeşitli konulara olan kültürel yaklaşımlarını ve kişiliklerini ifade eden “”kendi sözlerini”” bir araya getiren bir derleme hazırladım. Acaba buraya topladığım aforizmalar iki zihniyet arasındaki kişilik (ahlak) farkını ortaya koyabilecek mi?

***************

―Şirketleri şirket yaratmak için değil, işleri halletmek için yaratıyorum. Yarattığım şirketlere her zaman kendi paramı yatırırım. Başkalarının parasını kullanmanın haklılığına inanmıyorum. Bunun doğru olduğunu hiç düşünmüyorum. Kendim yatırım yapmaya hazır olmadığım bir işe başkalarının para yatırmasını isteyemem. En büyük hatam muhtemelen birinin kişiliğine değil de yeteneğine çok fazla ağırlık vermemdir. Birinin iyi bir kalbe sahip olup olmaması bence önemli.  (Elon Musk )

― Başbakanlık koltuğuna oturmadan ölürsem gözüm arkada kalır. Allah nasip ederse bir nihai hedefim Çankaya Köşkü’ne çıkmaktır. (R.T. Erdoğan, 2003)

― Tanrı içinde yaşadığımız bu bilgisayar oyununu veya okul projesini (dünyayı) yaratan bir bilgisayarcı olabilir. Bizi izliyor, daha iyi tasarımlar bulmaya çalışıyor (biz buna evrim diyoruz). Bu tasarımın güncellemelerini geceleri Galaktik wifi aracılığıyla gönderiyor. (Elon Musk 2002)

― Elhamdülillah Müslüman’ım diyenlerin, “”şeriatçıyım”” demesi de gerekir. Kişiler laik olmaz devlet laik olur, laikliği savunma anlamında ben de laikim ancak İslam’ın karşısına koyarsanız değilim. Cumhurbaşkanının imam hatipli olacağı günler yakındır. Hem laik, hem Müslüman olunmaz. Ya Müslüman olacaksın, ya laik. İkisi bir arada olunca ters mıknatıslanma yapar. Mümkün değil, ikisi bir arada olamaz. Egemenlik kayıtsız şartsız Allah’ındır. Demokrasi bir tramvaydır, gideceğiniz yere kadar gider orada inersiniz. (R.T. Erdoğan, 2002 )  

― Bir yurttaş bir şeyhin dizinin dibinde el pençe oturmaz. Bu bizim için büyük bir acıdır. Türkiye’nin başbakanlığı koltuğuna getirilmiş adam Hikmetyar’ın dizinin dibine oturmuş bir mürit. (Doğu Perinçek, 2004)

― Ben meclis’in dua ile açılmasından yanayım. Mayo reklâmı şehvet sömürüsüdür. Türkiye’nin yarınında artık Kemalizm’e ve Kemalizm benzeri rejimlere yer yoktur. Kemalizm’in yeniden kendini üretmesi söz konusu değildir. Bizim için en üst belirleyici, İslam’ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir. Ben İslam’ı devlet planı içinde düşünüyorum. (R.T. Erdoğan, 2004 ) 

İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır. (Elon Musk)

― Mao’dan vazgeçen Atatürk’ten vazgeçer, Atatürk’ten vazgeçen Mao’dan vazgeçer. Bunların hepsi bir bütün, Atatürk’e sırtını dönerek bir şey yapılmayacağı gibi Mao’ya sırtını dönerek de yapılmaz.  (Doğu Perinçek, 2004)

―  Ananı da al git. Böyle bağırılmaz ki! Artistlik yapma! Artistlik yapma lan! İyi bir sanatçısın. İyi bir sanatçısın terbiyesizlik yapma!  Kralların değil Kuralların hukukunu inşa edeceğiz. (R.T. Erdoğan, 2006) 

― Ne hortumu? ganalizasyon borularına bağladılar. Oğluna gemi alacak para buluyorsun da, Öcalan’ı asacak kadar ip mi bulamıyorsun? Al sana ip (idam cezasının geri getirilmesi konusunda RTE’a hitaben). İktidara tekrar hevesleniyor, yoksa 6 milyon işşazı işşinin issassız. (D. Bahçeli Haz. 2007)

― Kriz teğet geçti. Bu küresel kriz de inşallah bizi teğet geçecek. Biz bu milletin sofrasına bereket katmak için, aşına aş katmak için geldik. (R.T. Erdoğan, 2008)

― Şunu unutmayalım ki, adaletin sağlanacağından ümitsizliğe düşmek kötülük ve fitnelere, cinayet ve savaşlara kapı açar. Şuurumuzdaki pırıltılarla beraber sahiplenecek bir vatan, bir millet, dalgalanacak bir bayrak bizi bekliyor. (D. Bahçeli, 2008)

― Sulu kuru her türlü kötü alışkanlık gençliğimizde var! Çok okuyan arkadaşlar şimdi sefilleri oynuyor. Her üniversite bitiren iş bulacak diye bir kaide yok! . (R.T. Erdoğan, 2009)  

― Sizi başkanlık makamına ulaştıran yol finansman departmanından da, pazarlama departmanından da geçmemeli. Mühendislik ve tasarımdan geçmelidir. Size sürekli olarak ne yaptığınızı ve nasıl daha iyi yapabileceğinizi düşündüren bir geri bildirim döngüsüne sahip olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. (Elon Musk, 2012)

― Bu Twitterlar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız. Efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücünü görecekler. (Önce Vikipedya kapatıldı. Kısa bir süre sonra da sahiden Twitter ve Youtube kanallarına bir süre erişim engeli getirildi). (R.T. Erdoğan, Mart 2013)

― Bizi en çok rahatsız eden ise Erdoğan’ın yeminin sayısız çiğnemesidir. TBMM’de yaptığı tarafsızlık yeminini namus ve şerefi üzerine etmişti, namus ve şereften ne anlamaktadır? Şeref gibi derdi olmayanın Türkiye’nin şerefini savunması beyhudedir. (D. Bahçeli, Kasım 2014)

― Twitter denilen bir bela var. Abartı, yalanın daniskası burada. Sosyal medya denilen şey şu anda toplumun ve toplumların bana göre baş belasıdır. (R.T. Erdoğan, Şubat 2015)

― Çok şükür vicdanı kurumamış, kalbi taşlaşmamış hala birileri var bu ülkede. Kerkük deyince gözleri yaşaran, Musul deyince heyecan duyan, Telafer, Tuzhurmatu sözleriyle coşan yiğit ve fedakar yürekler var bu ülkede. Sahurda çalan davulla kalkıp inançlarımızın nurani ışıklarını, hep birlikte pencerelerimizden semâya ulaştırmalıyız. (D. Bahçeli, Kasım 2015)

― Risk almaya karşı muazzam bir önyargı var. Herkes kendi eksiklerinin üstünü örtmeye çalışıyor. O sepete ne olacağını bilebildiğiniz sürece, yumurtalarınızı bir sepette bulundurmanız sorun değil. (Elon Musk, 2015)

―  Cenab-ı Allah hepinizi, hepimizi korusun ve gözetsin. Yardımını ve esirgemesini eksik etmesin. Önümüzdeki dönemi Türkiye açısından çok daha karanlık bir dönem olarak görmek istiyoruz, (düzeltip) görüldüğü kanaatindeyiz. Adımız bir, anımız bir, acımız bir. Biz büyük bir aileyiz. Kuzeyden güneye, doğudan batıya; tek yürek tek bileğiz. Biz Türkiyeyiz. (D. Bahçeli, Kasım 2016)

― Fetih asla ve asla işgal değildir, fetih açmaktır, engelleri ortadan kaldırmaktır. Hem kapılardaki hem gönüllerdeki mühür ve kilitleri kırıp atmaktır. Ey aydın müsveddeleri siz karanlıksınız karanlık, aydın falan değilsiniz. Sizler cahilsiniz, ama onları bizler çok iyi biliriz. (R.T. Erdoğan, Mart 2016)

― Bir şeyin yolunda gitmediği halde işe yaradığını düşünerek kendini kandırma, yoksa kötü bir çözüme takılıp kalırsın. Birlikte çalıştığın insanları sevmen çok önemli, yoksa hayatın [ve] işin çok acınası olacak. (Elon Musk, 2016)

― Fiili durumun (tek adam yönetiminin) hukuki boyut kazanabilmesinin yol ve yöntemleri süratle aranmalıdır. (D. Bahçeli, Ekim 2016)

― Bugün yargı son 50 yılın altın devrini yaşıyor. Yargı PKK’nın üstüne gidiyor, yargı FETÖ’nün üstüne gidiyor, yargıçlarımıza güveniyoruz. (D. Perinçek, Haz 2017)

― Ondan cumhurbaşkanı olamaz. Kişisel hak ve hürriyetleri budayan, hukuka saldırandan, adaletten kaçan, rüşvetçilere ve hırsızlara kol kanat gerenden, villalara balya balya dolar yığan, kamu arazilerini zimmetine geçirenden, evdeki parayı sıfırlarken haysiyet ve inandırıcılığını da sıfıra düşürenden Cumhurbaşkanı olmaz. Tekeden süt sağılmaz.  (D. Bahçeli, Mart 2017)

― Başkanlık sistemine “Meclis’te ‘Evet’ dersek, milletin huzurunda da ‘Evet’ deriz, partimizin TBMM’de ve olası bir referandumda tavrı değişmeyecektir. “Bizim cumhurbaşkanı adayımız nettir, o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. (D. Bahçeli, Ekim 2017)

― Hukuk siyasetin köpeğidir (D. Perinçek, Ekim 2017 M. Bakunin’in sözünden değiştirerek)

― Gülen Cemaati’ni bitirmek için (Mart 2014’te Ergenekon Davası’ndan tahliyesi sonrasında) RTE kendisi o bize geldi biz ona gitmedik. Biz kendi programımıza sahip çıkıyoruz. (D. Perinçek, 2018)

― Tabii ki. Fedaiyim ben. Ben Türk devriminin, 1800’lerin sonlarından gelen Namık Kemal’ler zincirinin, fedailer geleneğinin son temsilcisiyim. (D. Perinçek, 2020)

― Twitter’ın fiili kamu kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine uymamak demokrasiyi temelden baltalıyor. Bu anketin sonuçları önemli olacak. Lütfen dikkatli oy verin; “Şu anda Twitter’ın ifade özgürlüğü ilkelerine “kesinlikle bağlı olduğuna” inanıyor musunuz inanmıyor musunuz?”” (Oylamaya iki milyon takipçi yanıt verdi, Hayır: %70 (Elon Musk, 26 Mart 2022) 

― Dünyada her kim bu kardeşinize (RTE’ye) saldırıyorsa aslında Türkiye’ye saldırıyor demektir. Dünyada her kim AK Partiyi ve Cumhur İttifakı’nı kötülüyorsa aslında Türkiye’yi hedef alıyor demektir (RTE, Mayıs 2022)

― Dezenformasyonla mücadele (gerekçeli) yasa teklifinin “bir an evvel Meclis’e gelmesinde ve sosyal medyayı dengeli (sansürlü) hale getirmesinde fayda var. Elon Musk’lar Türkiye’de türemesin. Bu kadar şiddeti yaşadık gördük. Düşüncelerimizde zerre kadar değişiklik yok. (D. Bahçeli, Mayıs 2022)

― Erdoğan bizim istediklerimizi yapıyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alım sürecine ilişkin, R.T. Erdoğan’ın Türkiye’nin ihtiyacını yanıtlayan bir cevap verdi. (Doğu Perinçek, Mayıs 2022)

― Bizde talep kaynaklı bir fiyat artışı yok. Üretimde de bir sıkıntıyla karşı karşıya değiliz. Ülkemize döviz girişini sağlayacak yeni yöntemler geliştiriyoruz. Kimse bizden faizi artırmamızı beklemesin, biz faizi düşürmeye devam edeceğiz. (R.T. Erdoğan, Bir yıllık gerçek tüketici enflasyonun %168’e çıktığı söylenen Mayıs 2022’de)

Sivil özgürlüklerimize yönelik büyük bir ihlal olan herhangi bir şey hakkında endişelenmeliyiz. Buna çok ağırlık vermeliyiz. Ülkenin bağımsızlığını kazanmak ve sahip olduğumuz demokrasi için savaşmak için birçok insan öldü. Buna değer verilmeli ve özgürlüklerimizden kolay kolay vazgeçmemeliyiz. Muhtemelen bunu yaptığımızı düşünüyorum. (Elon Musk)

Gezi Parkı’ndaki bir kaç ağacın kesildiği iddiasıyla alevlendirilen ve tarihimize ‘Gezi Olayları’ adıyla bir ihanet, bir utanç, bir vandallık vesikası olarak geçen hadiselerin 9. yılındayız. Düşünün, Dolmabahçe Cami’nin içinde bu eşkıyalar bu teröristler caminin içini pislemişti. Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük. Gezi olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu tarih de yazıyor. Bunlardan bu millete hayır gelmez. Bunlar ancak terör sevicilerle beraber. (RTE, Haziran 2022)

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.