İnsanlar Tarafından İnsanlar İçin Yapay Zeka

Gelecek De Gelecek | | Şubat 1, 2023 at 1:12 pm
Stable Diffusion (kararlı difüzyon) hayal edip sözlerle tarif ettiğiniz bir şeyi size görsel olarak yaratıp sunabilen bir yazılım.


Aşağıda Peter H. Diamandis’in geçen ay Emad Mustaque ile yeni ortaya çıkan yapay zeka araçlarının toplum düzeninde ortaya çıkaracağı potansiyel yaratıcı yıkımdan; üretilen içerik ve mülkiyet haklarına ve etik değerlendirilişine kadar gündeme getirdiği büyük dönüşüm üzerine gerçekleştirdiği aydınlatıcı ve ilham verici söyleşiden bir bölüm yer almaktadır.

― P.H.D. : Emad Mustaque, İnsanlığın potansiyelini AI aracılığıyla güçlendirmeye odaklanan Stabilite AI (Kararlılık Yapay Zeka) sirketinin kurucusu ve CEO’sudur. 2022’de yayınlanan ve modern dünyayı sarsan metinden görüntüye model kararlı difüzyon yapay zeka yı muhtemelen biliyorsunuzdur ve bence bu yazılım için interneti “altüst etti” demek durumu tanımlamanın iyi bir ifadesi olur. Daha önce bir yatırım koruma (hedge) fonu yöneticisi ve bir Otizm araştırmacısı olan Emad, şimdi de çok taraflı kuruluşlar ve hükümetler genelinde çok sayıda teknoloji girişimine liderlik ediyor. Ve bir XPRIZE ödüllü yarışmacı. Bugün Emad inanılmaz bir “ay görüntüsü” peşinde ve bu aslında birçok endüstriyi baştan aşağı dönüştürebilecek bir dizi ay görüntüsünün de öncüsü. Emad, biliyorsunuz, size bunun hangi endüstrilere yaratıcı yıkım getirebileceğini sorarak başladım ve sizin cevabınız “”hepsi, daha iyiye doğru değişebilir”” oldu. Ve bence bu abartılı değil. Aslında benim anladığım kadarıyla, keşfedeceğimiz şey doğru, Bilim adamlarının ve teknoloji uzmanlarının onlarca yıldır yapay zeka hakkında epey konuştuğunu biliyorsunuz, ama bugün durum farklı değil mi?

― Emad Mustaque: Evet. Yeni yapay zeka araçları bilgiyi organize ederek üretim süreci ve tedarik zincirinin birden fazla aşamasını kontrol eden iş stratejilerini bireysel boyuta indirgeyebiliyor, yani dikey entegrasyon sağlayarak süreçlerin dış kuruluşlara olan ihtiyacını en aza indirebiliyor veya ortadan kaldırabiliyor. Bu yazılım araçları bilgiyi organize ederek her alandaki sanatçı / yaratıcı bireyleri dünyanın en verimlisi haline getirebilir. Bunlara dayandığınızda benzer sistemleri rekabette geride bırakabileceğinizi anlıyorsunuz. Entegre demir çelik tesisi gibi düşünelim. Bu araçların sağladığı imkânlar çok sayıdaki mikro tesise devasa tesisleri rekabette geri bırakabilecek imkânlar getiriyor. Akla gelen her alandaki çok büyük şirketler, büyük programlar, tüm büyük şeyler sadece bu teknolojinin üzerine inşa edilen küçük gruplar ve bireyler tarafından verimlilikte geride bırakılabilir hale geliyor.

― P.H.D. : Bu çok muazzam bir dönüştürücü amaç, siz de dünyaya “ben buyum, yapacağım şey bu, evrende açacağım çentik budur” gibi şeyler demiş oluyorsunuz.

― Emad Mustaque: Evet, yani her zaman bu defa farklı olduğu söylenir,  ama bu sefer gerçekten bu kez herkes için çok farklı. Demek istediğim, ona bu şekilde bakarsanız, yapay zeka temelde bir bilgi sınıflandırmasıdır ve klasik yapay zekamız vardı, bilgi giriyordu ve sonra bir veri kümesinden tahminde bulunuyorsunuz, gerçekten özel modeller oluşturuyorsunuz ve büyük yapay zekâ gibi çıkıyor. İnternet 2, Google ve Facebook’un tüm bu büyük verileri alması ve ardından bildiğiniz reklamları ve bunun gibi şeylerle Peter’ı hedeflemesiydi. Çünkü roketleri bilirsiniz. 2017’de, bir yapay zekâya önemli şeylere dikkat etmeyi nasıl öğreteceğinize dair “dikkat, ihtiyacınız olan tek şey” adlı bir makalenin olduğu bir adım değişikliği de yaşadık.

2011 tarihli “Hızlı ve Yavaş Düşünmek” iki düşünce tarzı arasındaki ikiliğe dikkat çekiyor: “Tip1″ hızlı, içgüdüsel ve duygusal,”Tip 2” daha yavaş, daha bilinçli ve daha mantıklı.

― P.H.D. : Evet.

― Emad Mustaque: Evet, eski moda ya da mantık nedensel tabanlı yapay zeka değil ama bu biraz öyle çünkü kimdi “Tip bir, tip iki düşünme” yi yazan? “Yapamam” diyorduk, “yapamam.” Evet, o çalının arasında korkunç bir kaplan var, ve sen onun çok mantıklı bir şey olduğunu biliyorsun. Ama biz o ikinci kısma sahip değildik ve ilkeye dayalı buluşsal temelli düşünme bir şekilde hemen sonuca varma yeteneğimiz yoktu. Bu bir tür zihniyet meselesi biliyorsun değil mi? İlkeleri öğrenip, ilke bazlı analizle bu şeyleri inşa ettiğinizde, inanılmaz sonuçlara çok hızla gitmeniz sağlanıyor. İnsanı insan yapan şeyin bir parçası da budur.

― P.H.D. : Evet

― Emad Mustaque: İşte şimdi burada elimizde, ve aslında işe yarıyor.

― P.H.D. : Sonuçlara sıçrama, ancak verilere dayalı daha uzun bir tahmin. Aslında gizli verilerin anlamını anlamayı mı öğreniyor?

― Emad Mustaque: Aynen öyle. Bu bir tür semantik anlayış.. Kelimenin tam anlamıyla, bir tür harmanlanmış boşluklar, gizli anlayış katmanları. Mesela, sana bir örnek vereceğim. Yapay zekaya giriş yollarımdan biri de otizmli olan oğlum için farklı bir kullanım üzerine ilacını yeniden tasarlamak amacıyla yapay zeka ile çalışmaktı. Yani o sırada iki yaşındaydı ve doktor hiçbir şey yapılamayacağını söylemişti ve ben de tabii ki elbette yapılabilecek bir şeyler vardır.. hadi bilgiyi bulmaya çalışalım çünkü aradığımız şey her ortak noktadaki bilgi gibiydi. zaman. Bu bir bakıma Claude Shannon’ın bilgi teorisinin bir türüdür, bilgi değerlidir ama durum değiştirdiği kadar değerlidir.

― P.H.D. : Yani değişmiyorsa değeri yok. Peki tüm bu otizm çalışmaları sırasında elde edilen bilgiler arasındaki değerli bilgileri nasıl buluyorsunuz? Neler olup bittiğini nasıl çözüyorsunuz?. Çünkü kimse o duruma neyin sebep olduğunu açıklayamıyor değil mi?

― Emad Mustaque: İnsanlar tipik olarak verilerden çok net bir cevap arıyorlar, apaçık cevaplar da var ama verilerin içinde gizli olduğunu biliyorsunuz. O yüzden olaylara “ilk ilkeler” temelinde bakmalısınız, her şeyi sadece taramaktan göremediğinizde, yine de ağa kazmanız gereken her şeyi ve sonra başka bir katman daha döşeyip kazdığımda, Yapay zekayı bir nevi doğal varlık tanıma (NER) yapmak için kullandım, tüm farklı bileşiklere, denenen tüm farklı şeylere baktım. Tema üzerine inşa ettim ve ardından beyindeki nörotransmiterlerin biomoleküler yol analizini yaptım, bu yüzden tıpkı soğuk algınlığı gibi çok benzer bir şey oluyor gibi görünüyor. Beyinde iki yollu nörotransmitter olduğu ortaya çıktı. Bunlardan biri Gaba, bir Valium açıp sakinleşiyorsunuz, sizi soğutuyor ve diğeri Glutamat türü beyninizi hızlandırıyor.

Bacağınızı hafifçe vurduğunuzda odaklanamadığınızı ve konsantre olamayacağınızı bilirsiniz, olan budur. Çünkü insan gerçekten filtreleyen bir varlıktır. Aslında dünyada çok fazla bilgiye sahibiz. O kadar ki beynimiz bir simülasyon yaratıyor, bu yüzden örneğin optik siniri anında dolduruyoruz. Biraz kısıtlıyız ve bu filtreleme odaklanmamızı sağlıyor. Bacağınıza vurmanın nasıl bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz çünkü çok fazla şey oluyor. Otizm Spektrum Bozukluğu, yani OSB’li çocuklar çeşitli nedenlerle filtreleme yapabilirler, ama yetersiz Gaba ve çok fazla glutamat olmasının farklı sebepleri vardı. Doğduğunuzda, gabri ve glutamat aslında hem uyarıcıdır hem de oksitosin, Gaba’daki düğmeyi çevirir.

― P.H.D. : İlginç.

― Emad Mustaque: Bu yüzden bazı şeyleri derinlemesine incelemeye başladık ve farklı şekillerde böyleyiz. Ama sonra bunun açıklaması neydi ve bu uzun hikaye nasıl bir sonuca varıyor? Çünkü çok fazla gürültü var, oğlum konuşamadı. Çünkü kavramların üzerindeki gizli anlam ve bağlantı katmanlarını formüle edemiyordu. Yani bir nevi burada bir kupamız var, evet, ve o elinizi kaldırabilir, İngiltere’nin kazanacağını umduğumuz bir Dünya Kupası var ve biliyorsunuz ve kupa kelimesinin çeşitli başka anlamlarına sahipsiniz, onun bu gizli alanını birleştirici olarak oluşturuyorsunuz. Bunun anlamı, farklı şeylerde bu şekilde uygulanan ilke tabanlı analiz, daha sonra filtreleyebileceğiniz ve dikkat edebileceğiniz ve yapay zekanın da artık aynı şeyi yapabileceğini oluşturabileceğiniz gürültü miktarını azaltarak, çok büyük petabaytlarca, hatta exabayt veriye sahip olmanıza gerek kalmaz. Artık yapılandırılmış verilerle ara bağlantıyı çözebilirsiniz.

― P.H.D. : Ve buna geri dönmek istiyorum çünkü şu anda yaratmakta olduğunuz devrim bu, belirli bağlama göre kişiselleştirilmiş veri setleri sadece kendinize şirketinize, ülkenize değil herkes için iyi olabilir, buni biliyorsunuz.

― Emad Mustaque: Bağlam, tam olarak çünkü insanlar sezgisel (heuristic-höristik) hayvanlardır. Prensip bazlı analizle öğreniyoruz ve biz hikaye bazlı hayvanlarız, bu yüzden sizi oluşturan birden fazla hikayeniz var, ekspres üzerindeki çalışmalarınızdan biliyorsunuz artık size insani yardım yapmak için cesur VC (risk sermayesi) fonu ve hepimizin bir tür bağlantı oluşturduğumuz her şey ama bu hikayeleri başlangıçta haritalandırmak çok zor, ama şimdi bunu dinamik olarak yapabiliriz ve bunu yaparak artık insan potansiyelini yeniden artıracak araçlar oluşturmaya başlayabiliriz çünkü sonunda bu destek artık erişilebilir hale gelmiş durumda.

― P.H.D. : Bu sohbetlerde çok eğleneceğiz ama bizi son bir yıldır dünyanın dört bir yanındaki bazı insanlara geri götürmek istiyorum, Dalle ve Dalle2’yi duyduk ve onun istikrarlı yayılımı geliyor. Dalle ve Dalle2’nin açık kaynak versiyonu ve dediğim gibi interneti altüst etti. Bana GitGub’daki kararlı difüzyon kullanan insananların sayısındaki büyüme hızının bir görüntüsünü gönderdin.

― Emad Mustaque: Evet.

― P.H.D. : Kararlı difüzyon kullanan insanlardan ve çok komikti çünkü bu görüntüyü bana ilk gönderdiğinizde GitHub’da görüyorsunuz zamanla Ethereum’u seven kullanıcılar evet tam o sırada dümdüz yukarı giden bir satır var ki ilk önce grafiğin ekseni olduğunu düşündüm. Orada ne oldu? Yani her şeyden önce kararlı difüzyon nedir. Şirketinizin bir ürünü değil mi?

― Emad Mustaque: Kararlı Difüzyon, herkesin herhangi bir şey yaratmasına izin veren bir yapay zeka oluşturmaya yönelik bir topluluk çabasıdır. Yani kelimeler içeri giriyor ve sonra tanımladığınız her şey çıkıyor. yasak deyin tamam deyin.. öyleyse yaptığımız şey, kararlı difüzyon 2’de önemli bir kısmını ödediğimiz çeşitli kuruluşlarla işbirliği yaptığımızı biliyorsunuz, bir nevi bizim tarafımızdan yönetiliyor, yüz bin gigabayt görüntü etiketi aldık, oluşturulan görüntü sayısı iki milyarı geçti.

― P.H.D. : MacBook’unuzda çevrimdışı çalışabilen ve gerçekten telefon ağı üzerinden iletebileceğiniz 1.6 gigabaytlık bir dosya oluşturabilen 1,6 gigabaytlık bir dosya.

― Emad Mustaque: Evet, telefon şebekesi üzerinden iletebilirsiniz, ama sadece bir kez iletmeniz gerekiyor. Temel olarak internetin bir anlık görüntüsünün görsel bilgilerini sıkıştıran bu küçük dosyaya sahip olan herkes, bir dairenin yüksek çözünürlüklü bir görüntüsünden Robert de Niro’nun Gandalf’ına veya başka bir şeye kadar her şeyi yaratabilir. Ve şimdi bunu bir saniyede yapabilirler. Sonra bir haftada bu görüntülerden birini saniyenin otuzda birinde yapabilir oldu. Geçen hafta 30 kat hız kazandığımız gerçek zaman rekorunu kırdık.

― P.H.D. : Tam buna hazırlanırken bundan bahsettiğinizde, temelde sanallaştırılmış bir dünyayı gerçek zamanlı olarak oluşturabileceğinizi anladım.

― Emad Mustaque: Evet. Ve bu şu anda bir filmi gerçek zamanlı olarak sanallaştırmaya veya işlemeye bir adım uzaklıktadır. Yani burada Los Angeles’ta oturmanın eşiğindeyiz ve siz Hollywood dünyasında bulundunuz.
― P.H.D. : Yani şimdi Demek istediğim, sadece bir senaryoyu okuyarak veya anlatarak kararlı difüzyon 3.0’ın yardımıyla gerçek bir sinema filmi yaratılmasından mı bahsediyoruz? Peki o zaman senaryoyu kimin yazdığı önemli.

― Emad Mustaque: Bu doğru, sadece kendini mutlu edecek bir şey üretmek istiyormuş gibi söylüyorsun ama bu çeşitli modelleri bir araya getirecek ve bir film oluşturabilecek, evet, bu yüzden canlı olarak Hollywood üretiyoruz diyebiliriz.

Önümüzdeki beş yıl, Ready Player One Oasis World ile nağme yapan gençlerin birbirleriyle mikro etkileşimlerini göreceğimizi düşünüyorum. Hayal edebileceğiniz her şeyi yaratın yineleyin. Yani bildiğiniz dinamik yeni iletişim biçimlerine tüm bu tıklamalar ve bunun gibi şeylere artık ihtiyacınız yok, çünkü bu insanlığın en büyük evrimlerden biri. Aslında bizim için iletişim kurmanın en kolay yolu şu anda yaptığımız şey ve doğrusu ileri geri güzel bir sohbet yapmak. Sonra Gutenberg basını ortaya çıktı ve birdenbire yazılı olarak iletişim kurabilir hale geldiniz. Daha zor, evet biliyorsunuz ama yine de şimdi görüyorsunuz, GPT3 ve bu yapay zekalardan diğerleri artık herkesin Chat gibi yapay zekayla sohbet gibi bir şeyler yapmasını kolaylaştırdı.

― P.H.D. : GPT yeni çıktı, harika evet, herkes bunun Google’a tam olarak ne yapacağına dair olağanüstü iddialarda bulunuyor. Pekala, bu üretken arama motorları çok ilginç bir şey ama görsel iletişimden daha zor, bildiğiniz gibi, bir sanatçı olmak için uğraştınız veya bu görüşmedeki birçok insan, biz ne kadar çok uğraştık. Evet, dünyayı zorbalık yolundan kurtaracağız ama bu benim uzmanlığımın ne kadar önemi olabilir ki?

― Emad Mustaque: Siz bir iletişim uzmanısınız, Powerpoint uzmanısınız, bu nedenle herhangi bir görsel ortamın anında yaratılabilmesinin önemini bilirsiniz. İşte onun önündeki engelleri kaldırıyoruz. Siz ona sadece neyin nasıl değiştiğini anlatıyorsunuz ve o bu sözün içindeki (daha mutlu veya daha üzgün gibi) örtük anlamlara sahip olduğu için anlıyor. Veya örneğin “gösterişli” diyebilirsiniz ve bu da aslında tam bir tarif sözcüğü değil, ama o bunun ne anlama geldiğini anlayıp uyguluyor.

― P.H.D. : Tabii onu hızla yineleme ve tamam diyebilme yeteneği var. O film sahnesini beğenmedim, onu daha mutlu kıl, onu daha parlak yap, daha dramatik yap ve sonra az önce söylediğin gibi herhangi bir iletişim biçimini işleyebilme, bir film ve bin tane varyantı olabilir. Peki, Hollywood’a ne olacak?

― Emad Mustaque: Aracısız bir Hollywood hayal ediyorum. Tabii Hollywood herkesin bildiği harkese ait birşey, ama Hollywood aslında nedir? Hollywood, doğu kıyısından yeterince uzakta olduğu için ortaya çıktı. Orada fikirsel mülkiyet hakları (IP) yasaları geçerli değildi, değil mi? Ve sonra burada Hollywood en sonunda sanatçılardan ve yaratıcılardan kira alan bir varlık olarak inşa edildi. Hollywood veya müzik endüstrisi veya diğerleri gibi kreatif kişiliklerin sahibi değildir. Onlardan pek fazla yok, çünkü oldukça kötü davranılmaya eğilimlidirler. Belki bazı insanlar “Superstar”lık konumuna ulaşıyor, ancak bu teknolojinin çoğu artık giderek gerçekten demokratikleşme yolundadır. Şimdi artık işler merkezileşmeye hiç ihtiyaç duyulmadan (merkezsiz yani desantralize olarak) en ileri noktalara kadar ulaşabilir hale geliyor. İnsanlık olarak merkezi organizasyonlar yaratmak zorunda kalmıştık çünkü eskiden daha dinamik olabilmenin gerektirdiği bilgi sınıflandırması ve iletişim araçlarına sahip değildik. .

― P.H.D. : Buna temsili demokrasi deniyor.

― Emad Mustaque: Bu ne gerçek demokrasi ne de tam olarak temsili demokrasidir. Aynı zamanda herkesin aynı anda konuşması bir anlam ifade etmiyor biliyorsunuz ama en başarılı organizasyonlar gibi ihtiyacımız olan şey karmaşık hiyerarşik sistemler. Daha büyük bir hikaye için gevşek bir şekilde birbirine bağlı olarak birlikte çalışan insan grupları var. İnsanlık olarak başarabileceğimiz şey bu. Hepimizin büyük bir şey yapmak için bir araya geldiğinde düzgün iletişim kuramadığı için pek çok şey tarafından engellendiği devasa insanlık gibi. Ekibime söylediğim en önemli şeylerden biri de yol haritalarının kaynaklarla ilgili olmadığı. Doğru düzgün iletişim kurarsanız ve eğer istediğiniz şey sahiden iyiyse, her zaman her şey için kaynak alırsınız.

― P.H.D. : Bu aynı zamanda oraya ulaşmak için herkesin hedeflediği ortak bir vizyon yaratmakla da ilgili, değil mi? Yani sonuçta bin farklı yönde çeşitlenmiyorsunuz.

― Emad Mustaque: Google’ın inanılmaz derecede zeki insanlarla dolu olması gibi, değil mi? Product Aristoteles adlı harika bir çalışma yaptılar.

― P.H.D. : Ne buluyordu?

― Emad Mustaque: Bulgu, iki şeyden çıkmasıydı: Ortak anlatı ve ideal olarak sizi çeken bir şey. Bildiğiniz gibi bir miktar fedakarlık da var. Yöneldiğiniz birleştirici, gerçekten zorlayıcı, duygusal olarak yüklü bir vizyona sahip olan büyük bir dönüştürücü amaçtır.

― P.H.D. : Hikayenizin bir parçası haline gelmesi için derin ve kendinizi de içine kattığınız bir şey.

― Emad Mustaque: Evet, öyleydi ve ikinci bölüm psikolojik güvenlikti ki bence ekip içinde çok fazla ekipti. Kendinizi gerçekten ifade etme ve sitem korkusu olmadan bir şey hakkında konuşma yeteneği, en başarılı ekipleri yapan şey budur. Çünkü çoğu zaman durumumuzdan ve insanları endişelendirmekten ve bunun gibi şeylerden çok korkarız. Bu aynı zamanda öncelikle işin araştırma yönüyle ilgili, ancak bence bu derslerden bazıları bir şekilde geliyor. Çünkü bir topluluk olarak kendinizi rahat hissettiğinizde ve büyük bir dönüştürücü amaç için çalıştığınızda çok daha fazlasını yapabilirsiniz çünkü geride kaldığınızda bunu da çekinmeden iletebilir ve insanların sizi yargılamasından korkmazsınız. Ayrıca eğer merkezden farklı bildiğinizi düşündüğünüz bir fikriniz varsa, onu da paylaşmaya açık hissediyorsunuz, çünkü aslında pekala doğru fikir sizinki olabilir. Ve bir şeyin gerçekten çığır açmasından önceki günden bahsediyorum, bu çılgın bir fikir ve eğer gerçekten çılgın bir fikri ortaya atmaktan korkuyorsanız, o zaman sıkışıp kalırsınız.

― P.H.D. : Peki, olay yine Shannon tarzı bilgi teorisine geri dönüyor değil mi? Bilgi ancak hal değiştirdiği ölçüde değerlidir.

― Emad Mustaque: Evet doğru,

― P.H.D. : Eğer herkes her konuda aynı fikirde ise bilgi “”düz eşittir ölü””

― Emad Mustaque: Aynen öyle. Ve bu, temelde katlanarak ilerleme kaydetmemiz gereken bir zamandır. Ve üstelik şimdi katlanarak ilerleme kaydetmemize yardımcı olacak bazı araçlara da sahibiz. Bildiğiniz gibi Facebook geçtiğimiz günlerde Galactica’yı piyasaya sürdü. Onların dil modeli (yapay zekası) 42 milyon bilimsel makale ile eğitildi. Biraz yüksek olan bazı iddialarda bulundular ve insanlar, “bunu ırkçı bilim makaleleri oluşturmak için mi kullanacaksın” deyince iddialarını biraz aşağı çekmek zorunda kaldılar. Ama demek istediğim, bu harika bir teknoloji parçası ve biz onun yeniden piyasaya sürülmesine yardımcı olacağız ve bu sahiden ilginç bir şey. Mesela “Boş Hipotez Oluşturucu” gibi şeyler yapmak için kullanabilirsiniz. Bu da yapay zekayı, daha farklı orijinal düşünce veya yaratıcılığı mümkün kılan her türlü şeyi yapmak için kullanabilir yahut klasik olarak modası geçmiş olduğu için (veri setinin dışında kaldığından dolayı) yapamayacağınız diğer şeylerden herhangi birini yapabilirsiniz. .

Evet, tabii, çünkü eğer istediğiniz şey veri setine dahil değilse, yandınız.

― Emad Mustaque: Oysa artık veri setinde olmasına da ihtiyacınız yok. Tamamen yeni veriler oluşturabilirsiniz.

― P.H.D. : Evet, olağanüstü. Web sitenizde gördüğüm, “”insanlar tarafından insanlar için yapay zeka“” kavramını seviyorum ve ardından kararlı yapay zekanın potansiyelimize ulaşmamızı sağlayacak açık yapay zeka araçları oluşturduğunu söylüyorsunuz. Bunun hakkında konuşalım. Çünkü ikimizin de bildiği gibi yapay zeka çevresinde korku tellallığı yapan pek çok kişi olduğunu biliyorsunuz. “”O şeytan, bizi yok edecek, insanüstü yapay zekaya gidiyor, bildiğimiz şekliyle insanlığın sonu”” gibi şeyler söylüyorlar. Demek istediğim, benim görüşüme göre yapay zeka, dünyanın en büyük sorunlarını çözmek için yarattığımız en önemli araç. Ve halen bazı sorunlarımızı daha önce bulunduğumuz yerden çözemiyorduk, oya bunlar çözmemize izin verecek araçlar. Öyleyse Bill Gates’e, Elon Musk’a o taraftaki dünyaya, korku tarafına nasıl hitap edeceksiniz?

― Emad Mustaque: Bence de o korkular aslında haklı ve geçerli. Bu güne kadar yarattığımız en güçlü teknoloji bu ve tamamen bizden kaynaklanıyor. Peki, ama o zaman biz kimiz, değil mi? Mevcut veri kümelerimize bakarsanız beğenin. Ezici çoğunluğu önyargılı, internete ve manipülasyona sabitlenmişler. Yapay zekaya bakış açım, kuruluşların kendilerinin de yapay zeka olduğudur. Bizden beslenen ve bizi çarklara çeviren yavaş, aptal yapay zekalar. Aslında bence bu, Allen Ginsberg’in organizasyon yapılarımıza nüfuz eden, etkili bir şekilde bizden beslenen ve bizi bu çarklara dönüştüren bu kartacalı iblis hakkında konuştuğunu bildiğiniz Allen Ginsberg şiirinden gelen bir Moloch kavramı. Bence bunu yenebilecek ilk şey bu. Yani bugün sahip olduğumuz bu özel teknoloji. Peki, şimdi dünya mutlu mu? Kuruluşlarda kaç kişi mutlu? Bildiğinizi hepimiz biliyoruz.

― P.H.D. : Mutluluk X ödülü fikrim hakkında konuşmalıyız ama bu farklı bir hükümet. Böylece mutluluk X ödülü ama mutluluk nedir?

― Emad Mustaque: Mutluluk aracılıktır, mutluluk potansiyelinize ulaşmaktır ve bir nevi oraya gidiyor, bu yüzden biraz yardıma ihtiyacımız var. Ama bence AI söyleminin çoğu, bize eşit ve bizi geçecek bir şey yaratmak için hala sahip olduğumuz devasa dil modellerine ve acayip süper bilgisayarlara odaklandı. Kendi tarzında çok dindar ve bunun genelinde dine paralellikler görüyorsunuz.

― P.H.D. : Elbette       .

― Emad Mustaque: Ve onu sapkın olarak nitelendiren insanlardan hoşlanan ve o zaman yapay zeka’da etiğin çoğuna bile sahip olamayacağınız türden beyanda bulunan insanlara sahipsiniz. Aslında etik değil, bilakis olduğu gibi ultra ortodoksidir. Yani mesela İslamî terimlerde olduğu gibi Helal olmadığı sürece her şey haramdır. Biliyorsunuz klasik Jude, Ortodoks vb Yahudiliği, insanların kırmızı takıma baktığı ayni şeyle yeşil takıma bakmıyorlar, değil mi? Bu teknolojinin çok güçlü olduğunu düşünüyorlar, bu yüzden tıpkı kriptografi gibi onu insanlardan uzak tutmalıyız ve gelişmekte olan pazarlara ve bunu yapacak kadar akıllı olmayan insanlara kesinlikle vermemeliyiz. Ve bu çok ilginç olurdu çünkü yine, yapay zekanın gücü hakkında düşünürseniz ve onun güçlü olduğuna inanırsanız, o zaman soru “”bu nedir?”” olmalıdır. Ve bu yapay zekanın “”altyapı”” olduğuna inanıyorum. Clayton Christensen’in bir bakıma benim vefat etmiş akıl hocamın harika bir sözü vardı: “Altyapı, toplumun değeri depolaması ve dağıtması için en verimli araçtır.” Açıkçası bu limanlar ve bunun gibi şeyler.

― P.H.D. : Tabii

― Emad Mustaque: Ama aynı zamanda bilgidir.

― P.H.D. : Evet

― Emad Mustaque: Ve bence bu, Shannon teorisi ile bulup yakalayabildiğiniz zaman değerli. Dolayısıyla bu yapay zeka, gelecek nesil insan düşüncesi için bir altyapıdır. Ve peki, onun anlamı ne? Bu, herkesin erişebileceği bir müşterek olması gerektiği anlamına gelmelidir. Yani bu bir tür birdirbir oyunudur.

― P.H.D. : Ve siz bunu burada açık kaynaklı bir hareket haline getirmek için kesin bir karar verdiniz. Topluluğunuz şimdi ne kadar büyük?

― Emad Mustaque: Sanırım 120.000 civarındayız

― P.H.D. : İnanılmaz

― Emad Mustaque: Kendi topluluklarında ve dikeylerde topluluklar oluşturduk. Klasik açık kaynak ekibi, ürünle ilgilidir.

― P.H.D. : MongoDB veya buna benzer bir şeye sahip olduğunuz yerde ve sonra orada büyüdünüz.

― Emad Mustaque: Dil, sağlık, BIOML dedik, özel sektörde, kamuda harika olan insanları bir araya getirelim ve yeni nesil bir altyapıyı nasıl kurarız üzerine kafa yoralım. Benim ifade ettiğim şekilde, hadi geleceğe gidelim ve AI’yı bizimle geri getirelim. Ve bunun web2 gibi şirketler tarafından kontrol edilen bir panoptikon olmasını yahut da açık, ve insanlık için bir altyapı olmasını seçebilirsiniz. İnsanlık için bir altyapı. Ve eğer altyapısal olarak pazarlama ise, bu önemli bir noktadır. Çünkü AGI, ASI (yapay genel zeka, yapay süperzeka) ve benzerleri etrafındaki pek çok muhalifi buluyorum. Yarattığımız bu tür tuhaf zeka varlıkları eğer şirketler tarafından kontrol edilecekse onlarla (korku tellallarıyla) ben de aynı fikirdeyim. İlgi çekici olduğu için aşırıcılık üzerine optimize edilmiş Youtube gibi, bu nedenle algoritmaları birlikte seçti ve sonunda uyum sağladı. Ama yavaştı. Bizden geliyorsa ve bu önyargıysa ve sohbeti genişletirsek, yapay zekanın duyarlı (sentient) hale gelmesi durumunda hepimizi öldürme olasılığının daha az olduğunu düşünüyorum ki bu büyük bir soru, evet. Biliyorsunuz özellikle temsili güç kullanılması söz konusu ise.

― P.H.D. : Bu yüzden buna daha sonra daha ayrıntılı olarak geri dönmek istiyorum ama bence insanlığın nihai olarak iyi olduğuna dair sizle ortak bir inancı paylaşıyoruz.

― Emad Mustaque: Evet.

― P.H.D. : Ve bu temel düzeydir çünkü eğer buna inanıyorsanız bu çok önemli bir ayrımdır. Temelde insanlar iyidir ve insanlara giderek daha güçlü bir teknoloji sağlıyorsunuz. Ve insanlar bunu dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek ve sorunları bir bütün olarak çözmek için kullanacaklar.

― Emad Mustaque: Genel olarak evet, ama bu insanlığın bakış açısının ne olduğuna bağlı. Bilirsiniz, uzaya gittiğinizde Dünya’ya baktığınızda buna bir tür şey, “overview effect” denir.

― P.H.D. : Evet “genel bakış etkisi”

― Emad Mustaque: Evet, umarım daha fazla insan buna sahip olur bir yer alır. Çünkü insanlar çok dar görüşlü ve kendilerini Haham Sax gibi görüyorlar. Birleşik Krallık’ın eski Hahambaşısının “özgecil kötülük” (altruistic evil) denen harika bir konsepti vardı. Aslında kötülük yapanlar iyilik yaptıklarına inanırlar.

― P.H.D. : İlginç. Ve bilhassa dinde konuşursan bunu bildiğin gibi görürsün

― Emad Mustaque: Dini ya da onun benzer şeylerde. İngiliz filozofu Isaiah Berlin’in (1940’lar gibi) kavramına benziyorum. Negatif Özgürlüğe karşı Pozitif Özgürlük kavramsallaştırması yapmıştı. Yani negatif özgürlük, herhangi birinin size ne yapmanız gerektiğini söylememesiydi. Kapitalizmi ve bunun gibi şeyleri daha az etkili değil. Pozitif özgürlük, bir “izm”e, faşizm, komünizm, kapitalizm, İslamcılık gibi büyük bir şeye inanma yeteneğiydi. İnsanlar aslında kötülük yaparlarken bunu sanki bir iyilik yapıyormuş mazereti olarak kullandılar. Peki o zaman tüm bunların bununla nasıl bir ilgisi var? İnsanların doğası gereği iyilik yapmak istediğine inanıyorum. Ancak neyin iyi olduğu tamamen yanlış olarak tanımlanabilir ve bu bir ortak tercihmiş haline getirilebilir. Benim düşünceme göre eğer insanların ihtiyaç duydukları bilgileri aldıkları için daha büyük perspektifleri görebilecekleri bir altyapı inşa etmeye başlarsak buna engel olabiliriz: Bu neye benziyor? Mısır’daki bir çocuğun Yahudiliği Kudüs’teki bir çocuğun bakış açısıyla görebilmesi için dünyadaki tüm dini destelerin haritasını çıkarırsak ne olur? Bunu yapacak bir teknolojiye sahibiz. Çay partisi (TeaParty) cumhuriyetçiliğini otomatik olarak “özgürlükçülüğe (liberteryenizme)” çevirebilirsin. Ve orada bir ortaklaşalık elde edilebilir. Sonunda bunu yapacak teknolojiye sahibiz. Ama daha önce yapamadık. Böylece insanlar kendi aralarında kalıyorlar, ve birbirlerine bakarak kutuplaşmaya teşvik ediliyorlar. Siyasi kutuplaşmadaki artışı gördük.

― P.H.D. : Sosyal medyanın bu kadar verimli bir şekilde yaptığı şey bence tam olarak bu demek.

― Emad Mustaque: Çünkü algoritmalar ve onu yöneten şirketlerin yavaş aptal yapay zekaları için kutuplaşma faydalıdır.

― P.H.D. : Sadece halıyı buraya yerleştirmek için şirkete ve ürünlere geri dönelim. Kararlı difüzyon bu dikey ürün alanlarından biri, diğerleri hangileri?

― Emad Mustaque: Örneğin Luther AI yapay zeka topluluğumuz GPT Neo ve X’e sahiptir. Bu, dünyadaki en popüler açık dil modeli olan OpenAI tarafından GPT3‘ün açık kaynak sürümüdür ve şimdiye kadar 25 milyon kezden fazla indirilmiştir. .

― P.H.D. : İnanılmaz.

― Emad Mustaque: Ve böylece onu indirebilir, alabilir, kendin için özelleştirebilirsin, hiçbir izin alman gerekmiyor. “Harmonize”, dünyadaki en gelişmiş ses modeli olan “Dance Difüzyon’a” sahiptir. Müziğinizi kendiniz yaratabileceksiniz. Böylece kendi müziğinizi koyarsınız ve ardından kendi tarzınızda daha fazla müzik yaratabilecek kendinize ait bir müzik modeline sahip olursunuz.

― P.H.D. : Ve temelde onu üretebilirsiniz. Kendi konserlerinizi oluşturun. İstediğiniz yönde ekstrapolasyon yapın.

― Emad Mustaque: Aynen öyle. Bir çeşit katlama ve eşleme katlamamız olan Open BioML’ye sahibiz. DNA protein eşleşmesi için OpenFold, LibraFold protein katlama, DNA difüzyonu ve yine bazı protein türleri için Open BioLM.

― P.H.D. : Yani, benim sahip olduğum ve sizin paylaştığınız bir tutku bu; sağlık endüstrisini gerçekten dönüştürme yeteneği. İnsan ömründe neden yaşlandığımızı, (ve belki de neden yaşlanmak zorunda olmadığımızı) anlama yeteneği hakkında konuşmak için biraz zaman harcamak istiyorum.

― Emad Mustaque: Sanırım bu konunun önemli kısmı “nedeni” değil mi? İlaçların çoğu. yani yine oğluma teşhis konduğunda ve tırnakları kanayana kadar duvarı tırmaladığında, müdahaleler sayesinde sonunda normal okula gidebildi. Bu konuda iştigal alanımıza giren pek çok şey var elbette, ama fark ettiğim şey şu ki, geleneksel tıp ve pek çok şey insanları böyle görüyor. Bir madeni paranın (yazı tura için) bin kez fırlatılması ile bin tanenin ayni anda atılmasının sonucu aynidir. İkiz madeni paralar aynı anda fırlatıldı. Ancak insanlar bireyseldir, bu nedenle, örneğin insanların büyük bir bölümünün karaciğerlerinde bir sitokrom p450 mutasyonu vardır. Bu da fentanil gibi şeyleri metabolize ettikleri anlamına gelir.

― P.H.D. : Evet.

― Emad Mustaque: Çok daha hızlı. Bu çok basit bir test ama biz yapmıyoruz bu yüzden herkese aynı şeyi yazıyoruz ve bir grup bağımlı hale geliyor. Bilirsin, çünkü biz bireyci yaratıklarız. Bu nedenle, bu konuda ilk ilkelerle düşünme yaklaşımına gittim ve soru şu ki, bu “kişiselleştirilmiş ilaç” olayı her zaman bir şekilde oradaydı, ama ona ulaşamadık, oysa kişiselleştirilmiş şifreleme bunu mümkün kılıyor. CRISPR gibi şeyler gördük. tabii ki ve diğerleri ama bundan daha fazlasıdır. Hepsi verilerin kullanılabilirliği ve uygulanabilirliği ile ilgili. Ancak dogumdaki onu Yine, sanirim su anda sahip oldugumuz teknoloji kisisellestirilmis ilaca olanak sagliyor CRISPR ve digerleri gibi seyleri bariz bir sekilde gördük. Ancak bundan daha fazlası, veri mevcut olması ve kullanılabilirliği ile ilgilidir.

― P.H.D. : Öyle bir noktaya ulaşmalıyız ki her çocuğun daha doğumda [DNA] dizilimi çıkartılsa ve bu veriler ona ait kişiselleştirilmiş yapay zekaya bağlansa, daha sonra da tüm beslenmesi ve ilaçları ona uygun olarak seçilse, çünkü hayatımızın her yönü sonuçta fizyolojimizi etkiliyor.

― Emad Mustaque: Yine geleceğe gidiyorsunuz ve AI’yı oradan yanınızda getiriyorsunuz. Soru nasıl olması gerektiğini. Bütün bir ülkeyi alıyorsunuz ve harika bir sağlık sistemi, eğitim sistemini nasıl inça edebilitiz? 20 yıl içinde mükemmel sağlık ve eğitim sistemlerinin çekideğinde yapay zekaların bulunması gerektiğinden herhangi bir şüphemiz var mı? .

― P.H.D. : Şüphemiz yok sıfır ve bence 20 değil 10 yıl.

― Emad Mustaque: Biliyorum ama 20 yıl diyelim. Biliyorsun sen ve ben şimdi gibiyiz ama 20 yıl diyelim değil mi? Ama sonra, bu yapay zeka açık mı yoksa kapalı mı olmalı sorusunu soralım? Ve açık mı yoksa kapalı mı olması daha iyidir?

― P.H.D. : Evet, açıklığın temelde kritik olduğuna dair hiçbir şüphe yok.

― Emad Mustaque: Hiç şüphe yok, çünkü o zaman onu altyapı olarak inşa edebiliriz ve çok değerlidir. Haklarımı gerçekten yönlendirme şeklim gibi Vinay Gupta, Ethereum adamlarından biri olarak muhtemelen onu tanıyorsunuzdur. Büyük düşünür, çılgın olabilir. Ama haklar konusunda çok harika bir kavramsallaştırması vardı ki ben de buna katılıyorum, Bu haklar çocukların Ve etkili fedakarlık etkin özgecilik, diğerkamlık. gibi ve insanlara bir milyon yıl önceden bakmak gibi, bu biraz zor ve faydacılığa varıyor. Her türlü garip şey,

― P.H.D. : Evet, ama bir çocuğun hakları,

― Emad Mustaque: Bugün o çocuğun ne hakkı var? Potansiyellerine ulaşmak, olabileceğinin en iyisi olma hakkı olmalı.

― P.H.D. : Evet

― Emad Mustaque: Mülteci kampındaki, Brooklyn’deki veya Kensington’daki o çocuğa potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için hangi altyapıyı sağlamamız gerekiyor?

― P.H.D. : Bu, bu durumda bir çocuğa yardım etmek için yapay zekayı kullanma açısından web sitenizdekilere geri dönersek, çocuk ama daha geniş durumda, insanlık potansiyel başarılarına ulaşır. Demek istediğim, bu her şeydemek.

― Emad Mustaque: Evet. Ve bu benim için yaklaşık olarak şöyle. Bunu aracılığa ve mutluluğa odakladım ve kulağa belirsiz geliyor ama kelimenin tam anlamıyla, her şeyi yapabileceğinizi bildiğiniz her şeyi yapabilmek için araçlara sahip olduğunuzda. İnsanlar kendi ajanslarını / delaletini hafife alıyor. Bazen tekrar olduğu gibi çekime gitmeniz gerekir, bu bilgidir. O kişiye hangi bilgileri getirebilirim, onlara hangi araçları verebilirim ki yaratıcı olabilsinler. Yaşlandıkça o yaratıcı kıvılcımı kaybettiğimiz için değil mi? Şimdi işte o araçlar sayesinde o yeteneğiniz geri geliyor. İnsanların eğitilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgilere erişebilmeleri için onlara ben ne verebilirim ve lineer cebiri öğretmenin en uygun yolu nedir?

― P.H.D. : Oyun. çünkü her şey bu oyunla ilgili. Beyninizin tüm nörokimyası, bunun etrafında tutmayı, deneylemeyi, öğrenmek için maksimize edilmiştir.

― Emad Mustaque: Evet, işte oyun tamamen bundan ibarettir, Yüzer, akar. Bu yüzden eskiden bir video oyunu yatırımcısıydım. Bu benim büyük sektörümdü. Dünyanın en büyük oyunlarından biriydi ve ben video oyunlarını zamana göre “eğlence, akış ve hayal kırıklığı” olarak yargılardım. İnsanlık için sistemler inşa ediyorsanız, eğlence akışına ve hayal kırıklığına bakmamız gerekir. Çünkü “”vay canına”” gibi bir şeyi yeni öğrenirken bildiklerinizi alabilirsek, bu harika ve oraya nasıl giriyorsunuz? İnanılmaz derecede hızlı emer ama eğitim sistemimiz buna göre kurulmadı, sağlık sistemimiz kesinlikle böyle değil ve berbat bir sağlık sistemimiz var evet. Başka konular okadar değil sadece bunlar hayal kırıklığını en üst düzeye çıkarıyor.

― P.H.D. : Evet. Görevimizin sağlık sistemini ve ayrıca eğitim sistemini parçalamak ve yok etmek olduğunu açıkça söylüyorum ki bu gerçekten acıklı bir durum.

― Emad Mustaque: Bu nedenle, ABD’ye ve enflasyon rakamlarına, eğitim ve sağlık hizmetlerine büyük enflasyona bakmak yine çok ilginç. İkisinde de çok yüksek enflasyon var.

― P.H.D. : Evet, diğer her şey değil ama sırf bunlar kişinin gelirinin önemli bir yüzdesi ve sıfıra gitmesi gerekiyor. En iyi sağlık ve en iyi eğitim tamamen yapay zeka odaklı olmalıdır. Maliyetin de hepsi temelde elektronların maliyeti, yani sıfır olmalı.

― Emad Mustaque: ABD’de yaşam beklentisi son birkaç yıldır biraz düşüyor.

― P.H.D. : Covid dolayısıyla.

― Emad Mustaque: Hayır Covid öncesinden başladı düşme. Demek istediğim, mesele bu, oysa yine karmaşık değil ama koordinasyon gerektiriyor, bu yüzden soru şu ki, bazı kabuk noktaları yaratabilir miyiz? O yüzden benim için açık kaynaklı yazılım, bu yeni nesil, kararlı difüzyonun temelde tıpkı sizin gibi bir programlama ilkel olduğu model tabanlı bir yazılımdır. Dışarıdaki programcılar için çeşitli şeyler yapmak için bir kütüphaneye sahip olmak. Yani programlamaya başladığımız eski güzel günlerde her şeyi elle kodlardık. Şimdi GitHub’a sahipsiniz ve bunun gibi şeyler daha çok Lego ile oynamak gibi, değil mi?

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.