Bugünün Ulaşım Araçları II

Zeitgeist / Denemeler | | Mayıs 11, 2013 at 6:46 pm

Ayni konudaki bir önceki (Bugünün Ulaşım Araçları) yazımızdan bu yana neredeyse ikibuçuk yıl geçti. Bu arada neredeyse tüm farklı araç türlerinin de daha yeni ve ilginç örnekleri ortaya çıktı. Aşağıda bunlardan bazı örnekler bulacaksınız.

EN ÇEVRECİ: İki buçuk yıl önceki yazımızda QinetiQ'in Zephyr modeli insansız hava aracından bahsetmiştik. Bu araç gece gündüz 54 saat ile yüksek irtifada en uzun havada kalma(HALE) rekorunu kırmıştı. Şimdi o uçağın insanlı olarak dünyayı dolaşabilenini yapmaya çalışıyorlar. Bu defaki uçağın kanat açıklığı Boeing 747 gibi 60 metre, ağırlığı 1.5 ton. Azami hızı saatte 100km, yani küçük bir motorbisiklet kadar. Geceleri 3bin, gündüzleri ise 12bin metre irtifada uçarak (hava trafiğine zarar vermeden) dünyayı dolaşmayı planlıyor. Gündüz 14.7 kW motorlarını çalıştıran güneş pilleri artan enerjiyi depolayıp geceleri de aküsündeki enerjiyle uçlarak 24 saat havada kalabiliyor. Güneş dışında hiçbir enerji kullanmadan sürekli havada kalabilen ilk insanlı uçak. Bu teknoloji eğer gelişebilirse hiç fosil yakıt kullanmadan dünyanın her tarafına uçmak mümkün olabilir.


EN EĞLENCELİ: Arrow Copter isimli Avusturya firmasının resimde görülen AC20 modeli 'gyroplane' (otociro, ciroplan) denilen hava aracı türünün yeni ve ilginç bir örneği. Tamamen en son teknoloji kullanılarak bilgisayarda tasarlanan, kokpit'înde iki koltuk bulunan bu araçta emniyet ve uçuş verimliliği ön planda. Kaportası karbon fiber kompozit malzemeden üretilmiş. Yakıt tankları kanat uçlarına taşınmış, özel süspansiyon sistemi ile sarsıntıyı ve sesi yutan lüks ve performans tasarımına sahip.

EN HIZLI: Hava Soluyan denilen türdeki ScramJet motorlarının sahip olduğu teknoloji bir merminin hızından 8-10 kat daha yüksek hızlar sağlayabilmektedir. Ses hızı (1 Mach = 340m/s) ve sesten hızlı (süpersonik) teknolojileri şimdi artık çok geride kaldı. Şimdiki hızlar HiperSonik olarak ifade ediliyor. Şu anda sesten 9.6 kat hızlı (saatte yaklaşık 7bin mil) uçuşlar gerçekleştirilmiş durumda. Ama bu teknoloji ile ileride sesten 20 kat hızlı uçuşlar yapılabileceği düşünülüyor. Resimde görülen X-51A (DalgaSüren) halen deneysel bir insansız savaş uçağı durumunda. Kendisi yerden havalanamadığı için bir B52 bombardıman uçağının karnında 50bin fit yüksekliğe çıkartıldıktan sonra bırakılıyor. 4sn kadar serbest düştükten sonra buster motoru hızını 30 sn içinde 4,5mach (3.425 mph) ulaştırıyor. ScramJet’lerin ateşlenmesiyle bundan sonra hızı sesin 6 katına yüksekliği de 70bin fite ulaşıyor. Eğer bu teknoloji ticari havacılığa uygulanabilirse Londra - New York arasını 1 saat içinde ve şimdikinden daha ucuza uçmak mümkün olabilecek. ScramJet’ler şimdiki füzelerdeki gibi oksijen tüpleri kullanmak yerine mevcut havayı sıkıştırıp kullanıyorlar, hareket eden hiçbir aksama sahip değiller. O yüzden hava soluyan ismi verilmiş. JP-7 jet yakıtı kullanıyorlar. Sıkıştırılmış hidrojen havanın içine püskürtüldüğünde tutuşuyor. Ortaya çıkan sıcak gazlar geriden püskürürken itme gücünü sağlıyorlar. Kullanılan yakıt ayni zamanda soğutma da sağlıyor.


EN DEVLETÇİ: Başbakan Erdoğan’ın uçuşlarını yeni dönemde en hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleştirmesi için Başbakanlık’ta yeni kurulan Havacılık Başkanlığı bünyesinde görev yapacak özel başbakanlık filosunda; ATA, ANA, DAP ve yeni satın alınan ve FATİH ismi verilen Airbus A330 VIP Presidental hava otobüslerinin yanı sıra; OBA helikopteri ile yine ABD’den yeni satın alınan iki adet Sikorsky S92 helikopterler de bulunuyor. 2 motorlu A330 VIP uçağı yakıt ikmali yapmadan 11 bin kilometre havada kalabiliyor. Diğer bir deyişle; Türkiye’den Amerika’ya yakıt ikmali için hiç durmadan uçabiliyor. Ayrıca, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından ihalesi sonuçlandırılan ve bakanların kullanacağı 7 adet İtalyan Agusta Westland helikopter de bu filoda hizmet verecek. Tıpkı karayollarında milletvekillerimizin araçlarının sahip olduğu sürekli üstünlük gibi havada da Devlet Hava Aracı statüsüne alınan bu yeni uçaklar için ‘geçiş üstünlüğü’ var ve artık slot (iniş-kalkış izni) HİÇÇ gerekmeyecek. Bizim devletimiz halen makam uçak ve taşıtları sayısı bakımından birçok dünya rekoruna sahip. Kamuya ait makam araçlarının sayısı Japonya’da 10 bin, İngiltere’de 12 bin, Almanya’da 11 bin, Fransa’da 9 bin iken Türkiye’de 90 bin 11. Kamu makam araçlarımızın sayısı Fransız kamu araçlarının sayısının tam 10 katı olduğu gibi, tüm Avrupa’daki tüm makam taşıtlarının toplam sayısından bile daha fazla.


EN İŞİNİ BİLEN: 6 ay kadar önce Başbakanımızın oğlu ve MB Denizcilik Şirketi’nin sahibi Ahmet Burak Erdoğan, 170 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğindeki 5 ambarlı, 4x30 ton kreyni bulunan 29 bin 505 DWT’luk, Eternal Confidence (Sonsuz Güven) isimli gemiyi (GEMİCİK) 10 milyon 500 bin dolara satın aldı. Erdoğan SAFRAN-1 isimli bir gemisi daha bulunan şirketin %99 sahibi olmasına karşın işletmeciliği eski ortağı tarafından yapılmaya devam etmektedir.


EN BİREYCİ: Trafik sıkışıklığı söz konusu olduğunda yolu polis eskortlar vasıtasıyla hemen sıradan vatandaşlara kapatarak devlet büyüklerine geçiş üstünlüğü ve imtiyazı sağlayan, üstelik trafik suçu işlerlerse de o suçları yoksayan bir resmi mevzuat ve imtiyaz sistemi bizde mevcut. Ancak gelişmiş ülkelerin hiçbirinde maalesef böyle bir imkan yok. Onlar da düşünmüşler sıradan hali vakti yerinde vatandaşlara trafikte sıkışmamanın bir çaresini bulmuşlar. Yanınızdaki araç üstelik (bir devletlinin makam aracı dahi olmadığı halde) birden bire havalanıp yolun geri kalanını havadan giderek tamamlama imkanına sahip oluyor. Teknoloji sayesinde.


EN SPORTİF: 1500cc, 260 beygir süpergüçlü motoruyla denizlerde köpek balığı görünümü ve bir yunus’un kıvraklığıyla, iç kabininde beş yıldız konforuyla su altında saatte 25 mil, su yüzeyinde ise saatte 50 mil hızla seyahat edebilme imkanı veren en gelişmiş denizaltılı sürat motoru.

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.