Bugünün Ulaşım Araçları III

Zeitgeist / Denemeler | | Eylül 7, 2013 at 12:25 pm
Tek tekerlekli “bireysel” ve hiç tekerleksiz “toplu ulaşım” araçları geliyor.
Toplu ulaşım araçları gibi bireysel ulaşım araçları konusunda da araştırmalar sürüyor. Özellikle tek tekerlekli araçlar konusunda fikir ve tasarım çeşitliliği dorukta. Çoğu tasarım ticarileşme safhasına geçemeden birer ilginçlik örneği olarak tarihe geçmekte. Ancak yine de ..
Hyperloop Elon Musk tarafından tapray (yeni nesil rayötesi sistem) teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır. Araç, üst düzey ray ötesi sistem (top level sur-rail system) olarak tanımlanmaktadır. Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas’taki Büyük Havza Çölü (Nevada) Çölü’nde inşasına başlanan 4.8 kilometrelik test yolu; konseptin gerçekleştirilebilmesi için ilk somut adım olmuştur. Bu test yolunun yapımı için deney parçaları ve kapsüller tasarlanmıştır. Tam ölçekli ilk araç örneğinin ve test yolunun 2016’nın sonunda bitirilmesi planlanmıştır. Sistemin, indirgenmiş basınç borularının oluşturulmasıyla, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar tarafından sürülen hava yastığının üzerindeki basınç kapsülleri üzerinde hareket ettirilmesi amaçlanmaktadır.
Bilim kurgu dünyasından görüp duyduğumuz, hayal ettiğimiz her ne varsa birer birer gerçekleşip sonunda ticari ürünler olarak karşımıza gelmekteler. Bu tek tekerlekli elektrikli motosiklet (scooter) 57kg ağırlığında. 1.5 saatte şarj oluyor. Tek şarjla 50km gidebiliyor. Saatteki hızı en fazla 48km olacak şekilde tasarlanmış. Fiyatı 2.500 dolar.

Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.