Bugünün Ulaşım Araçları III

Zeitgeist / Denemeler | | Eylül 7, 2013 at 12:25 pm
Tek tekerlekli “bireysel” ve hiç tekerleksiz “toplu ulaşım” araçları geliyor.

Bugüne kadar insanların geliştirdiği gemi, uçak, tren ve otomotiv’den sonra beşinci ulaşım aracı türü olacağı ve ulaşımda devrim yaratacağı söylenen Hyperloop seri girişimci Elon Musk tarafından geliştirilmiş. Hiç tekerleksiz olan bu aracın çalışma prensibi havayı önden çeken ve alttaki hava yastıklarına ileten (elektrikle çalışan) bir kompresöre dayanıyor. Elektrik enerjisinin aracın bulunduğu tübün tepesindeki güneş panellerinden elde edilmesi de öngörülmüş. Ortalama hızı saatte 962km ve maksimum hızı 1220 km olan hem uçaktan hızlı, hem de çok daha ucuza ulaşım vadeden bu aracın ilk uygulaması için ABD’de Los Angeles – San Fransisco arasındaki 570 km güzergah düşünülmüş. Sadece yolcu taşıyan versiyonu için 6 milyar, araç da taşıyan versiyonu için 7.5 milyar dolar yatırım öngörülüyor.


Toplu ulaşım araçları gibi bireysel ulaşım araçları konusunda da araştırmalar sürüyor. Özellikle tek tekerlekli araçlar konusunda fikir ve tasarım çeşitliliği dorukta. Çoğu tasarım ticarileşme safhasına geçemeden birer ilginçlik örneği olarak tarihe geçmekte. Ancak yine de ..


Bilim kurgu dünyasından görüp duyduğumuz, hayal ettiğimiz her ne varsa birer birer gerçekleşip sonunda ticari ürünler olarak karşımıza gelmekteler. Bu tek tekerlekli elektrikli motosiklet (scooter) 57kg ağırlığında. 1.5 saatte şarj oluyor. Tek şarjla 50km gidebiliyor. Saatteki hızı en fazla 48km olacak şekilde tasarlanmış. Fiyatı 2.500 dolar.


Yorum gönder

Yorum göndermek için giriş yapmalısınız.